De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 20 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Moslim-extremisten opgepakt in Arnhem
Tweetal was mogelijk
poeder-verzender

door Cees Jansen en

   
 

BREDA / ROTTERDAM - De twee moslim-extremisten die woensdag in Arnhem zijn opgepakt, de 32-jarige Iraniër Massoud H. en zijn Slowaakse vriendin Jarka (29), hadden volgens justitie 'zeer ernstige misdrijven' in beraad. Arnhem heeft inmiddels twintig rechercheurs op deze zaak gezet. Volgens onbevestigde berichten zou het tweetal zich met het versturen van 'poederbrieven' hebben beziggehouden. Het OM wilde daar gisteren niet op reageren.

De werkgever van Massoud H., de Arnhemse restauranthouder M. Cirtiki, reageert verbijsterd: "Massoud werkte sinds twee jaar voor me. Ik heb nooit iets vreemds of verdachts aan hem kunnen ontdekken, maar kan natuurlijk niet in zijn hoofd kijken."

Bin Laden-geld

Het nieuws dat in Breda een stichting is gevestigd die geld naar Bin Laden zou hebben gesluisd, heeft tot grote onrust geleid in die stad. Na meerdere bedreigingen aan het adres in de Columbusstraat, heeft de politie de surveillances in de wijk sterk uitgebreid.

Op het belaagde adres zou de Nederlandse vestiging van de wereldwijde hulporganisatie Muwaffaq zitten. De Amerikaanse autoriteiten betichten deze groepering van het financieren van terroristische organisaties met miljoenen dollars.

Ook de Binnenlandse Veiligheidsdienst brengt Muwaffaq in verband met 'steunverlening aan de gewapende islamitische strijd' en constateert 'doelbewust infiltratie van radicale moslims'. Volgens de BVD is echter onduidelijk of de Saoedische geldschieters hiervan op de hoogte zijn.

De oprichter van Muwaffaq die ook in Breda als bestuurslid is geregistreerd, is de 44-jarige Saoedische miljonair Yassin Qadhi. Qadhi staat inmiddels op een 'terroristenlijst' van het ministerie van Financiën in Washington. Deze lijst is verspreid onder banken met de opdracht zijn tegoeden te bevriezen. Of dat ook in ons land is gebeurd, is onbekend. Zowel het openbaar ministerie als De Nederlandsche Bank weigeren commentaar.

Het enige in Nederland woonachtige bestuurslid van de Stichting Muwaffaq, Bredanaar Abdel Majid Boudzra, zou zich momenteel in zijn geboorteland Marokko ophouden en was onbereikbaar voor commentaar. "Wij zijn geen terroristen", zeiden Boudzra's vrouw en vader gisteren. "Wij weten helemaal niets van terreurfondsen."

De politie in Rotterdam komt langzamerhand steeds meer te weten over de drie arrestanten die nu nog vastzitten in verband met de aanslagen in New York. Een van de drie, Jerome C. (27), blijkt op een adres buiten Nederland te hebben samengewoond met een Algerijn die ook mee zou doen met de kapingen in Amerika. Deze zelfmoordpiloot Zacarias Moussaoui had in het bij Pittsburg neergestorte toestel moeten zitten, maar werd voortijdig gearresteerd. Hij had argwaan gewekt toen hij bij vlieglessen alleen wilde weten hoe je een vliegtuig horizontaal kan houden.

De link tussen de in Rotterdam gepakte Jerome en de Algerijn werd gisteren in Amerika bekendgemaakt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 20 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.