De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 20 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Registratie bedreigt thuis-homeopathie
Alternatieve pil
uit de schappen

door Ina Eggink

   
 

AMSTERDAM - De registratie van homeopathische geneesmiddelen verloopt dermate traag dat gevreesd moet worden dat per 1 januari 2002 vrijwel geen enkel middel meer verkocht mag worden. Volgens de regels van het ministerie van Volksgezondheid moeten alle middelen die op die datum niet geregistreerd zijn door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) uit de schappen verdwijnen.

Van de naar schatting 10.000 homeopathische zelfzorgmiddelen die momenteel op de markt zijn, zijn er door het CBG nog maar twee goedgekeurd. Hoewel het CBG nog ruim twee maanden de tijd heeft, zegt de Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland (KVHN) te verwachten dat tachtig tot negentig procent van de homeopathische druppeltjes en tabletjes zal verdwijnen.

Veiligheid

KVHN-voorzitter Lenneke Straijer benadrukt dat de patiëntenbelangenorganisatie uit oogpunt van kwaliteit en veiligheid een voorstander is van registratie. "Maar niet op deze manier. De termijn is veel te kort gezien de hoeveelheid werk die verzet moet worden."

Een woordvoerder van het CBG laat weten dat de beoordeling traag verloopt omdat er over tal van dossiers aanvullende vragen zijn gesteld. "We hebben zo'n 400 dossiers van zelfzorgproducten in behandeling. Over het merendeel moet de producent nog nadere informatie geven. Zolang dat niet gebeurt, kunnen we niet verder en staat de klok stil. Als de vragen afdoende worden beantwoord kan de beoordeling echter snel gaan. Hoeveel middelen we dit jaar dan ook nog kunnen goedkeuren weten we momenteel niet."

Homeopathisch producent VSM ontkent ten stelligste dat er veel aanvullende vragen zijn. "Het is absoluut onjuist dat het CBG op ons zit te wachten. VSM zit op het CBG te wachten", aldus directeur Jan Zwoferik.

Kosten

Niet alleen de trage registratie vormt een probleem. "Ook de kosten lopen enorm op. Fabrikanten moeten rekenen op 50.000 gulden per middel. Kleine producenten kunnen dat bedrag niet opbrengen en sluiten hun zaak. Ook middeltjes waarmee bijvoorbeeld een omzet van 10.000 gulden per jaar wordt gehaald, worden niet aangemeld. Talloze medicijnen zullen daardoor verdwijnen", aldus Straijer.

Hans Nijnens, directeur van Weleda, zegt er nog steeds vanuit te gaan dat er een oplossing komt. "We hebben tachtig dossiers ingediend. Een deel van onze overige producten zijn niet homeopathisch bereid en komen dus niet voor registratie in aanmerking. Bij een ander deel is de omzet te laag om de kosten voor registratie te betalen. Voor deze laatste groep werken we nog aan een oplossing. Voor de producten die per 1 januari door het CBG nog niet geregistreerd zijn, maar wel dossiers zijn ingediend verwacht ik dat een convenant gesloten kan worden, zodat de middelen in afwachting van goedkeuring op de markt kunnen blijven."

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg is de maat echter vol. "Per 1 januari geldt: pas als het middel is goedgekeurd mag het verkocht worden en we zullen hier ook zeker op controleren."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 20 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.