De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 20 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Loekie van Maaren vertrekt na vertrouwensbreuk
Leeuwarden geeft
ex-burgemeester
ƒ2 miljoen mee

door Bart Olmer

   
 

LEEUWARDEN - In een uiterst gespannen en emotionele sfeer heeft Loekie van Maaren-Van Balen gistermiddag haar burgemeesterschap van Leeuwarden neergelegd, tijdens een buitengewone raadsvergadering in de statenzaal van de provincie Friesland.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 27kb)
Met vochtige ogen haar tranen bedwingend kondigde burgemeester Loekie van Maren haar aftreden aan.
Volgens een collegeverklaring door de scheidend burgemeester waren er "onoverbrugbare verschillen van inzicht" over het dagelijks bestuur van de stad, de gemeentelijke organisatie en de heersende bestuurscultuur.

De vertrekkende burgemeester, die het slechts tweeëneenhalf jaar volhield in Leeuwarden, krijgt als gouden handdruk onder meer nog ruim drie jaar volledig doorbetaald en daarna tot haar pensionering een wachtgeld van 85 procent van haar genoten salaris.

De burgemeester in Leeuwarden verdiende 210.000 gulden, buiten onkostenvergoedingen. De gouden handdruk, waarover de gemeente niet in details treedt, kost de gemeente naar schatting twee miljoen gulden. De regeling is de afgelopen week opgesteld door advocaten van de ex-burgemeester en van de gemeente.

Spijt

De aangeslagen ex-burgemeester, die een korte verklaring aflegde en verdere vragen weigert te beantwoorden over de vertrouwensbreuk binnen het college, zegt "oprechte spijt te hebben" over de gang van zaken. "Ik ben met een volstrekt andere intentie aan deze baan begonnen."

Opmerkelijk is dat zowel het college als de raad niet precies durven te zeggen waarom niet langer samengewerkt kon worden met Van Maaren-Van Balen. Persoonlijke irritaties tussen de wethouders en de burgemeester waren de voornaamste oorzaak, aldus betrokkenen. Besloten is dat er geen formeel afscheid of afscheidsreceptie komt voor de ex-burgemeester. Toch zegt de stad dat het afscheid "op een volwassen manier is geregeld".

"U moet zich de laatste tijd in deze gemeente heel eenzaam hebben gevoeld", aldus gemeenteraadsnestor Hendrik ten Hoeve (PvdA), die namens de raad afscheid nam van haar. Daarmee refereerde hij aan het isolement, waarin ze zich bevond.

VVD-fractievoorzitter Tom van Mourik zegt dat de breuk in het college drie weken geleden definitief werd, met als struikelpunt ruzie over de bestuurscultuur in Leeuwarden. "Toen werd pijnlijk duidelijk dat deze burgemeester niet was gemaakt voor dit college."

De opvolger van de gewraakte burgemeester moet volgens de VVD iemand zijn "om in sporttermen te spreken, die koploper wil zijn en een tempobeul".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 20 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.