De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Van Basten maakt faam waar op The Old Course

door Hans Woudstra

   
 

ST. ANDREWS - Hevige regenflarden teisterden de Old Course in St. Andrews. De 'Home of Golf' was in nevelen gehuld en het statige clubhuis van de Royal and Ancient kon de vergelijking met een spookkasteel ruimschoots doorstaan. Het met ruim 12 miljoen gulden gedoteerde Dunhill Links Championship, met op de deelnemerslijst 156 professionals en evenzovele amateurs, onder wie vele beroemdheden, moest op de drie banen (gelijktijdig werd gespeeld de Old Course, Carnoustie en Kingsbarns) door de barre weersomstandigheden ruim een uur worden uitgesteld.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Marco van Basten op de greens van de Old Course.
Het kwam de rust bij Marco van Basten niet ten goede. De ex-voetballer, als celebrity hier naar toe gehaald, moest als eerste aan de zijde van de Zweedse professional Patrick Sjöland starten en die aparte spanning maakte zich van hem meester. "Ik voelde me voor deze start nerveuzer, dan voor het spelen van een Europacupfinale", zei de man, die met handicap 4 in dit gezelschap tot de betere amateurs behoorde.

Van Basten, met een ijsmuts over zijn oren getrokken, maakte dat volledig waar. Hij liet drie birdies noteren en stond liefst twee uur lang bovenaan op het leaderboard. Bovendien speelde hij zijn handicap, oogstte alom waardering bij het Schotse publiek en vertelde na afloop: "Dit was een verschrikkelijk leuke ervaring. Soms dacht ik: als dit maar goed gaat... Golf is zo'n leuke sport en ik zou het zo graag helemaal onder controle krijgen. Mijn afwijking is, dat ik de dingen niet half, maar héél goed wil doen. Voetbal is een totaal andere sport. Veel fysieker. Maar golf geeft je een hoop wijze levenslessen. Je moet met jezelf kunnen dealen, qua teleurstelling en qua boosheid. In deze sport kun je je agressie absoluut niet kwijt. En dat werkt weleens averechts. Eigenlijk ben ik in golf de nummer 11 van de voetballerij, ondanks het feit dat ik drie à vier keer per week speel en lessen neem. Elf jaar geleden ben ik in Italië met golf begonnen. In 1996 werd mijn enkel vastgezet, ik woonde in Monaco en toen ben ik veelvuldig gaan golfen. Toch merk ik dat de voetballerij weer trekt. Langzamerhand drijf ik terug naar het voetbal, maar waar dat toe leidt weet ik nog niet. Ik heb op dit moment een heerlijk leven in de anonimiteit met mijn gezin. Hoe lang dat duurt kan ik niet zeggen, omdat het voetbal toch weer gaat trekken."

Van Basten bracht als teamscore een fraaie -5 binnen redde zijn professional verschillende malen.

In St. Andrews was het tijdloze landschap van The Old Course, waar al meer dan 500 jaar golf wordt gespeeld, gisteren grijs en grauw. De Schotse caddie's kwamen ogen tekort om de ballen te volgen, die niet alleen in de maar liefst 112 bunkers, maar vooral ook door de mist in het niets verdwenen.

"An amateur's dream", grijnsde filmster Michael Douglas (handicap 18), nadat hij aan de zijde van de Ierse vedette Darren Clarke een dubbel-bogey had afgeleverd. Hij speelde op Carnoustie, waar hij in gezelschap van sterren als Gary Lineker, Bobby Charlton en Steve Redgrave te maken had met een zuidooster storm, waardoor goede scores voor velen onhaalbaar werden.

Ook de Nederlandse professionals Rolf Muntz en Maarten Lafeber hadden het niet makkelijk.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.