De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Rechter haalt streep
door reddingsplan L&H

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - Het einde nadert met rasse schreden voor het Belgische spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie (L&H). Gistermiddag heeft de rechtbank in Gent het herstelplan van L&H verworpen, waardoor het bedrijf nu geen uitstel van betaling meer heeft en dus ook geen bescherming tegen zijn schuldeisers. Die kunnen hun vorderingen nu gaan opeisen. Een faillissement lijkt onafwendbaar.

De L&H-top kwam gisteravond in spoedberaad bijeen om zich te buigen over de nieuwe situatie. "Het management overweegt alle opties", aldus de woordvoerder van het spraaktechnologiebedrijf.

Op 21 september verlengde de rechter in Ieper nog het uitstel van betaling tot de zomer van volgend jaar. Daar werden echter bepaalde voorwaarden aan verbonden die L&H niet bevielen. Daarom ging het bedrijf in beroep bij de rechtbank in Gent. Die moet echter het hele dossier opnieuw bekijken en kwam tot het oordeel dat het herstelplan van L&H onvoldoende houvast biedt om het bedrijf nog langer surseance te verlenen en de schuldeisers in de wachtkamer te laten zitten.

De Gentse beroepsrechter meent dat, aangezien er nog steeds geen bindend bod op tafel ligt, er geen zekerheid is dat de kernactiviteiten van L&H zullen worden voortgezet. Bovendien heeft het bedrijf vorige week toegegeven dat er hooguit veertig tot vijftig banen kunnen worden gered, terwijl er in het herstelplan nog wordt gesproken van een kleine vierhonderd. Daarnaast vindt de rechter de kosten van de herstructurering te hoog en maakt het bedrijf nog steeds dagelijks zware verliezen.

L&H, het geesteskind van de ooit vereerde Vlaamse it-ondernemers Jo Lernout en Pol Hauspie, worstelt al meer dan een jaar met het noodlot. De als redder aangetrokken manager Philippe Bodson bleef tot het laatste moment werken aan een scenario, waarbij in elk geval de spraak- en taaltechnologie, de kern van L&H, kon worden behouden. In het huidige investeringsklimaat bleek dat echter een vrijwel ondoenlijke zaak.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.