De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 18 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  'E-bom' kan zich tegen
het Westen keren

   
 

door Dirk Bogaert AMSTERDAM - Een elektromagnetische bom van de Amerikaanse strijdkrachten heeft naar alle waarschijnlijkheid vorige week de elektriciteitscentrale van de Afghaanse hoofdstad Kaboel platgelegd. Het Afghaanse ministerie van Defensie verloor in één klap zijn vermogen tot coördinatie. Volgens onofficiële bronnen was de E-bom afgeworpen door een stealth-bommenwerper.

De onzichtbare elektromagnetische krachtvelden van een E-bom doden geen mensen, maar leggen wel de stroomproductie en daarmee de economische activiteit en communicatie voor lange tijd stil.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (400x507, 42kb)

E-bommen kunnen een land platleggen zonder dat er een schot wordt afgevuurd. Ze vormen in de huidige terroristische crisissfeer een extra bedreiging voor iedere samenleving. Zo is in West-Europa meer dan negentig procent van de economie afhankelijk van elektriciteit.

Het Kosovo-conflict was reeds een voorbeeld hoe een oorlog in het computertijdperk snel kan afgelopen zijn. Enkele elektromagnetische bommen hebben deze oorlog volgens de Duitse en Amerikaanse mediabronnen beëindigd. Vliegtuigen 'bombardeerden' op 24 maart 1999 om 19.54 uur de elektriciteitscentrale van Pristina. De stad kreeg weken geen stroom. Twee dagen later werd ook de hoofdcentrale van Belgrado met elektromagnetische velden bestookt. Zonder stroom en telefoon kon het Servische oppercommando geen troepenbewegingen meer coördineren. De Serviërs werden gedwongen naar de onderhandelingstafel te stappen. In Afghanistan kan hetzelfde gebeuren.

Explosie

Tijdens het bombardement op Pristina zagen waarnemers een sterke oranjekleurige lichtflits boven de plaats van de explosie. Ze hoorden ook een oorverdovende knal. Daarna bleef het dagenlang stil en donker boven de Servische steden. Bij het bombardement viel geen enkele gewonde.

De E-bommen zouden voor het eerst door de Amerikanen zijn ingezet om in Irak radarinstallaties te neutraliseren. Ze behoren vandaag tot het modernste wapenarsenaal van de Verenigde Staten, de NAVO, Australië, Rusland en China. De 'menslievende' explosieven zorgen voor een kortstondige, extreem hoge elektromagnetische straling die zelfs degelijk geïsoleerde bedradingen letterlijk laat wegsmelten.

De kracht van een E-bom overtreft met een veelvoud de rechtstreekse inslag van een bliksem. Zelfs alle draagbare computers die niet op het net zijn aangesloten worden door een E-bom ontploffing binnen een straal van één kilometer volledig onbruikbaar. De processor begeeft het en alle gegevens op de harde schijf worden gewist. Hetzelfde geldt voor ogenschijnlijk veilig opgeborgen diskettes.

Zowel de Verenigde Staten als Europa vrezen nu terroristische aanslagen met E-bommen. Uit verschillende Amerikaanse studies blijkt dat zelfs landen met een technologische achterstand van vijftig jaar op de VS en Europa over de nodige wetenschap beschikken om dergelijke wapens te maken. Het feit dat de aanslagen op de WTC-torens in New York en het Pentagon in Washington werden uitgevoerd door technisch goed opgeleide terroristen laat vermoeden dat ieder land ter wereld dit wapen kan maken.

De kostprijs van een E-bom schommelt tussen 1000 en 2000 dollar. Ze wegen ongeveer 350 kilo. Ze kunnen met praktisch elke type vliegtuig, ook een klein, worden vervoerd. Dankzij een ingebouwde antenne komen ze precies op het doel terecht, zoals in het Kosovoconflict is bewezen. De NAVO en de Russen zijn zich bewust van dit gevaar.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 18 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.