De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Maccabi heeft slechts angst voor Roda JC
   
 

KERKRADE - De sportieve malaise waarin Roda JC zich momenteel bevindt, mag zeker geen crisis worden genoemd wanneer je het vergelijkt met de ernstige politieke situatie waarin de wereld verkeert sinds de oorlog tegen het terrorisme. In het Parkstad Limburg-stadion zijn de Kerkradenaren zich daar momenteel héél bewust van. Op de vooravond van het UEFA Cup-duel tegen de Israëliërs van Maccabi Tel Aviv zijn de wedstrijdvoorbeschouwingen slechts een bijzaak. Iedereen is bovenal in de weer met de veiligheidsaspecten nu er een club uit het door vele moslims extreem gehate land op bezoek is. In deze tijd weet je het immers maar nooit.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Shalom Maccabi. De tegenstander van Roda JC trainde gisteravond onder strenge bewaking. De Israšeliërs vrezen Roda JC: op sportief gebied, wel te verstaan. (Foto: ANP)
Gisteren was reeds enkele uren voor de training van Maccabi iedere ingang van het stadion bewaakt door streng kijkende veiligheidsagenten in blauwe hesjes. Bezoekers werden vriendelijk gesommeerd om hun komst naar het stadion te verklaren, terwijl tassen intensief ondersteboven werden gekeerd. De afgelopen dagen hebben personen van het ministerie van Binnenlandse Zaken, de KLPD (Koninklijke Landelijke Politie Diensten) en de Israëlische veiligheidsdienst het stadion tot in de kleinste details bestudeerd.

"Al bij voorgaande competitiewedstrijden hebben we intensiever gecontroleerd", legt Roda-directeur Frank Rutten uit. "Je weet nooit of er niet in een eerder stadium iets het stadion wordt binnengesmokkeld. Iedere centimeter van het stadion zal nog worden gecheckt, terwijl de controle van de supporters voor deze Europese wedstrijd veel explicieter zal zijn."

Bij de spelers van Roda JC heerst bovenal angst voor de uitwedstrijd in Tel Aviv over twee weken. Er is immers een negatief reisadvies voor Israël. Toen de interland Israël-Oostenrijk door de FIFA werd afgelast, hoopten sommigen dat dit duel ook op een veiligere bodem werd gespeeld. Momenteel ziet het er naar uit dat er op donderdag 1 november toch in de Israëlische hoofdstad zal worden afgetrapt. Chelsea, dat aanstaande donderdag bij Hapoel Tel Aviv moet aantreden, diende nog een verzoek in om ergens anders te spelen. De UEFA reageerde expliciet; spelen in Tel Aviv, anders dreigt een schorsing van twee jaar.

Trainer Nir Levin van Maccabi, ooit speler van AA Gent, kan de onrust bij de Roda-spelers wel enigszins begrijpen: "Als je als buitenlander alleen maar afgaat op de beelden van CNN, denk je dat het in heel Israël extreem onveilig is. Maar geloof me, de situatie is anders. Het risico dat je iets overkomt, is klein. Natuurlijk zijn er nog plaatsen waar conflicten tussen Palestijnen en Israëliërs plaatsvinden, maar dat is ver weg van Tel Aviv."

Voorzitter Elon Herzikowitz wuift ook alle commotie weg. "Het risico dat ons in Kerkrade iets overkomt, is vele malen groter dan het gevaar dat de Roda-selectie in Tel Aviv loopt", beweert hij. "In Nederland is men nauwelijks voorbereid op terroristische aanslagen. Wij leven in Israël al 30 jaar met dat risico. Onze regering is daar continu mee bezig en de militaire- en inlichtingsdiensten zijn daarin gespecialiseerd. Door de jaren heen hebben wij vooral geleerd dat je niet moet toegeven aan de wil van terroristen. Je moet je dagelijkse leven hierdoor juist niet veranderen. Als je bang bent, komen ze je huis binnen. Dan kun je in de toekomst nog meer problemen verwachten."

"Na 11 september is het zelfs veiliger in Israël dan voorheen", vult Levin hem aan. "De Palestijnen, met Jasser Arafat voorop, willen niet dat de Verenigde Staten hen als een terreurorganisatie ziet. Daarom zullen zij zich de komende tijd wellicht rustiger houden. In Nederland zijn de gevaren misschien wel even groot. Jullie zijn immers ook een westers land en een bondgenoot van de Verenigde Staten. Kijk naar de terroristen die de aanslagen met de vliegtuigen pleegden. Een aantal heeft lange tijd in Hamburg in Duitsland gebivakkeerd. Dat is op een honderdtal kilometers van de Nederlandse grens. Maar wij hebben in deze dagen in Nederland geen angst hoor. Juist door met sport door te gaan, geef je aan dat je sterk bent. De meeste angst hebben we voor Roda JC. Op het sportieve vlak dan wel te verstaan."

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Kalac, Sonkaya, Vrede, Rudge, Van Dessel, Zafarin, Van der Luer, Van Dijk, Lawal, Anastasiou en Soetaers.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.