De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Europa komt tot bescheiden
liberalisering van postmarkt

   
 

AMSTERDAM - Er komt iets meer concurrentie in de postbestelling in de landen van de Europese Unie. De Europese bewindslieden voor Post en Telecom hebben maandag echter besloten dat volledige liberalisering van de postdiensten, zoals Nederland graag had gewild, een stap te ver is.

Wel wordt de concurrentie verruimd bij de zwaardere poststukken. Vanaf 2003 is in alle EU-landen de markt voor brieven en pakjes van meer dan 100 gram vrij. Dat is nu nog 350 gram. Nederland heeft echter al vrijwillig de grens op 100 gram gesteld. In 2006 volgt de post van meer dan 50 gram. De bulk van de poststukken is echter minder zwaar. Momenteel is 3 procent van de postbestelling 'vrij'. Vanaf 2006 is dat 15 procent. Daarnaast zijn nu al de pakjes en de exprespost, goed voor 27 procent van de markt, open voor concurrentie.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 26kb)
Nederland betreurt het ontbreken van een deadline voor totale liberalisering van de post. (Foto: ANP)
In het besluit is ook alle internationale post vanaf 2003 vrij, behalve in landen waar de postbedrijven er sterk van afhankelijk zijn (vakantielanden). Minister Rik Daems van fungerend EU-voorziter België was zeer tevreden. ,,Dit is het eerste grote dossier dat door het Belgische voorzitterschap is vlotgetrokken'', juichte hij.

De EU-bewindslieden hebben verder bepaald dat ze in 2007 besluiten of de markt nog verder open kan, mogelijk in 2009. De Europese Commissie gaat eerst bestuderen wat de gevolgen van volledige marktwerking zijn voor de 'universele dienstverlening' (postbodes op het platteland). Eurocommissaris Frits Bolkestein (Interne Markt) zei dat een vrije markt geen wild-west wordt, omdat elk land een regulator krijgt. Bovendien is er de mogelijkheid een fonds in te stellen voor onrendabele postdiensten, waar alle postbedrijven in moeten storten. Het besluit van maandag is een compromis waaraan jaren is gewerkt.

Nederland vindt het niet ver genoeg gaan en heeft als enige tegengestemd; Finland heeft zich van stemming onthouden. Staatssecretaris Monique de Vries is teleurgesteld. ,,Dit is een compromis waar niemand gelukkig mee is. Het is maar afwachten wat er na 2006 komt. Dit betekent grote onzekerheid voor de markt. ik vraag me af of de markt zich gaat voorbereiden op liberalisering als er pas in 2007 duidelijkheid komt. Ik twijfel of er dan wel een ferm besluit wordt genomen'', zei ze na afloop van het overleg. Het Europees Parlement heeft recht van medebeslissing. Het is altijd tegen volledige liberalisering geweest.

Bolkestein hoopt dat de parlementariers wel kunnen leven met dit mildere voorstel. Vooral zuidelijke landen koesteren hun postbedrijf, dat meestal in staatshanden is. Bijvoorbeeld in Frankrijk werken 300.000 mensen bij La Poste. In Zweden daarentegen is de postmarkt nu al volledig open.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.