De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Rechts verzet in
Israël neemt toe

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - De regering van nationale eenheid van premier Ariel Sjaron begint barstjes te vertonen na het opstappen van twee uiterst rechtse ministers vanwege het vertrek van Israëlische troepen uit een Palestijnse wijk in Hebron.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
Shaul Mofaz (Foto: EPA)
Tot ontzetting van Sjaron en vooral Defensieminister Benjamin Ben-Eliezer had ook opperbevelhebber Shaul Mofaz kritiek geuit op het terughalen van zijn soldaten uit de bezette wijk. Het is niet voor het eerst dat de uitgesproken Mofaz zich kritisch uitliet over het gevoerde beleid. Wat in de Israëlische pers debatten uitlokte over wie het nu in Israël voor het zeggen heeft, de politiek of het leger. Een woedende Ben-Eliezer riep zijn generaal "te zullen ontslaan". Een al even verbolgen Sjaron zou hebben gezegd "bereidt hij (Mofaz) zijn politieke carrière voor?"

De rel is voorlopig gesust met een berisping en de verklaring van Mofaz dat voor zijn opmerkingen geen plaats is in een democratie.

Voor de twee vertrokken ministers Avigdor Lieberman en Rehavam Ze'evi was het vertrek uit de Palestijnse wijk in Hebron, waar het leger zich tien dagen geleden vestigde na schietpartijen op de joodse nederzetting in het centrum van Hebron, slechts de druppel die de emmer deed overlopen. Naar eigen zeggen is hun eigenlijke doel het torpederen van de Amerikaanse vredesvoorstellen die in de maak zijn en voorzien in een zelfstandige Palestijnse staat waar rechts Israël fel tegen is.

Volgens Sjaron spelen de ministers de Palestijnse leider Jasser Arafat in de kaart door hun vertrek. "Nationale eenheid is van belang voor het voortbestaan van de staat", aldus Sjaron. Overigens behoudt de premier een ruime meerderheid in de Knesset.

De premier maakte duidelijk ondanks de voorzichtige verbeteringen voor de Palestijnse bevolking de strijd tegen terrorisme onverminderd en met alle middelen voort te zullen zetten. Het bewijs daarvan werd gisteren geleverd toen de tweede Hamas-activist de dood vond. De Palestijnen zeggen dat de 32-jarige Ahmed Marshoud door de Israëli's werd omgebracht. Onduidelijk is nog of hij werd gedood vanuit een helikopter of door een autobom die tot ontploffing kwam toen hij daar in Nabloes op de Westoever voorbij liep. Het Israëlische leger heeft geen commentaar gegeven.

Arafat had gisteren in Londen een ontmoeting met de Britse premier Tony Blair, waar de laatste nog eens benadrukte dat er een Palestijnse staat naast Israël moet komen en dat de tijd nu rijp is het vredesproces nieuw leven in te blazen. Blair weersprak suggesties alsof Arafat nu opeens weer door het Westen in de armen wordt gesloten vanwege de vorming van een brede coalitie tegen de terreur, waarbij men Arabische staten hard nodig heeft. "Dit is al mijn elfde ontmoeting met Arafat sinds ik premier ben."

De Palestijnse leider herhaalde zijn oproep voor een Palestijnse staat naast Israël, met Jeruzalem als hoofdstad.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.