De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Powell voor loodzware opdracht

Van onze redactie

   
 

buitenland AMSTERDAM - Colin Powell krijgt het de komende dagen zwaar te verduren. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken kwam gisteren in de Pakistaanse stad Islamabad aan, officieel om daar met president Musharraf te spreken over hervatting van de militaire betrekkingen en de kwestie-Kashmir, maar ongetwijfeld zullen ook de omstreden militaire acties in Afghanistan ter sprake komen.

Powell reist morgen door naar India, waar hij premier Vajpayee zal ontmoeten.

Voor de aankomst van Powell gaven winkeliers in heel Pakistan gehoor aan een oproep voor een algemene staking van moslimleiders, die daarmee wilden protesteren tegen de steun van Pakistan aan de Amerikaanse luchtaanvallen op doelen van de Talibanmachthebbers in het buurland Afghanistan. Veel winkels bleven dicht, enkele scholen eveneens, maar over het algemeen vond de staking weinig navolging. Haaks daarop stond de mening van de Pakistaanse president. Musharraf zei dat hij de Amerikaanse minister zal aanbevelen Talibanleider mullah Mohammed Omar en diens naaste medewerkers te liquideren, en daarna op jacht te gaan naar Osama bin Laden. "Pak mullah Omar en Osama kan niets meer uitvoeren. Hij zal op de vlucht slaan", aldus Musharraf. "Het kan in een dag voorbij zijn, als mullah Omar en diens gezelschap worden geëlimineerd. Als dat gebeurd is, is de campagne voorbij." Overigens blijft de Pakistaanse regering het Talibanbewind officieel erkennen. Talibandiplomaten in Pakistan zijn nog steeds in functie.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Een fietser in de stad Srinagar in de deelstaat Kashmir omzeilt de rook van een band die door demonstranten in brand was gestoken. In heel Pakistan werd er opnieuw betoogd tegen de Amerikaans-Britse aanvallen op doelen in het buurland Afghanistan. (Foto: REUTERS)
In het vliegtuig op weg naar Pakistan prees Powell de Pakistaanse leider voor zijn politieke moed om de Amerikanen landingsrechten in Pakistan te verlenen. Powell zal in Islamabad en New Delhi ongetwijfeld zijn best doen een brug te slaan tussen Pakistan en India, maar dat zal niet meevallen.

Confrontaties

Als om de ernst van de situatie te onderstrepen, werden gisteren negentien personen gedood bij confrontaties tussen moslimstrijders en veiligheidsdiensten in Kashmir. Ook meldde India dat het elf Pakistaanse militaire posten langs de omstreden bestandslijn in Kashmir had beschoten en vernietigd. Hierbij viel ten minste een dode aan Pakistaanse zijde. In totaal raakten 25 Pakistani gewond, aldus de Pakistaanse autoriteiten. De beschieting maakte een einde aan een tien maanden oud periode van rust langs de grens. Het Pakistaanse leger ontkende dat er over de grens beschietingen waren geweest. Powell zei in Islamabad dat de VS beide partijen wil aansporen de dialoog over het conflict te hervatten. "Wij menen dat de dialoog over Kashmir belangrijk is. Wij vinden het zeer, zeer belangrijk dat de zogeheten Line of Control (LOC, dat beide delen van Kashmir van elkaar scheidt) wordt gerespecteerd, zich in te houden en provocaties die kunnen uitmonden in een conflict te vermijden".

Na Pakistan gaat de Amerikaanse minister naar India. Ook daar wordt geprotesteerd tegen het bezoek. In de Indiase deelstaat Kashmir sloten winkels en bedrijven gisteren de deuren. Tot de staking was opgeroepen door twee militante groeperingen in Kashmir die volgens de Verenigde Staten banden hebben met Osama bin Laden. Washington heeft de tegoeden van deze groeperingen bevroren.

De Amerikaanse president George W. Bush leverde in Washington ook een bijdrage aan Powells missie door na afloop van een gesprek met de Italiaanse premier Berlusconi India en Pakistan op te roepen zich te onthouden van vijandelijkheden over Kashmir. "Strijd in Kashmir kan problemen geven voor de Amerikaanse campagne in Afghanistan", zei Bush.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.