De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Schoolkosten rijzen pan uit

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Minister Hermans (Onderwijs) wil onderzoeken of de steeds hogere schoolkosten, waarvoor ouders moeten opdraaien, binnen de perken kunnen worden gehouden.

Vorig jaar moesten ouders opnieuw dieper in de buidel tasten voor de aanschaf van bijvoorbeeld schriften, boeken en de schoolexcursies van hun kroost in het voortgezet onderwijs. Voor kinderen die naar het havo gaan, moest gemiddeld ƒ240 meer worden neergeteld. Een vwo'er kostte gemiddeld ƒ130 meer.

Hermans wil nu bekijken of ouders in de medezeggenschapsraad wel voldoende aan de bel trekken over de nog altijd stijgende kosten. Ook wil de VVD-bewindsman alle andere mogelijkheden in kaart brengen voor verlaging van de bedragen

Boeken

Vooral de gestegen prijzen van het boekenpakket springen in het oog. Zo bleken de boeken van havisten vorige schooljaar gemiddeld honderd piek duurder uit te vallen dan het jaar daarvoor. Veel scholen hebben boekenfondsen opgericht, waardoor de prijzen in de hand kunnen worden gehouden. Maar in de praktijk blijken niet alle ouders daar gebruik van te maken. Hermans wil onderzoeken waarom sommige ouders niet deelnemen aan het boekenfonds.

De minister is er geen voorstander van om de toelages die ouders met lagere inkomens krijgen automatisch te verhogen, zodra de schoolkosten weer zijn gestegen. Volgens de minister levert dat geen prikkel op voor ouders en scholen om de kosten zo laag mogelijk te houden. Per 1 augustus is de wet juist aangepast, waardoor negentigduizend ouders meer in aanmerking komen voor geheel of gedeeltelijke vergoeding van de onderwijsbijdragen en de schoolkosten.

D66 pleit in haar net verschenen concept-verkiezingsprogramma voor volledige afschaffing van de onderwijsbijdrage, die ouders voor leerlingen in het voortgezet onderwijs moeten betalen. Dat betekent dat ook de relatief rijke ouders, die nu geen vergoeding krijgen, geen bijdrage meer zouden hoeven te betalen. Volgens D66 is de onderwijsbijdrage niet rechtvaardig omdat in verdragen van de Europese Unie staat dat elke lidstaat het onderwijs in beginsel aan iedereen gratis moet aanbieden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.