De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 6 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Vakcentrale CNV:
bevries topsalaris

Van onze economische redactie

   
 

UTRECHT - De vakcentrale CNV wil dat topbestuurders van beursgenoteerde ondernemingen hun salarissen volgend jaar bevriezen. Alleen een prijscompensatie om de inflatie op te vangen is "acceptabel". Dat stelt CNV-voorzitter Doekle Terpstra in een vraaggesprek met deze krant.

Hij gaat uit van het principe 'voor wat, hoort wat'. "Bij de huidige economische tegenwind en alle onzekerheden na de aanslagen in de VS past het de werkgevers niet om alleen van ons een loonoffer te vragen", aldus Terpstra, die vooral van werkgeverskoepel VNO-NCW "meer verantwoordelijkheidsgevoel" verwacht. "Als de werkgevers doen alsof hun neus bloedt, dan blijven de topinkomens het loondebat verstoren met alle negatieve gevolgen van dien."

Uit voorlopige scenario's van het ministerie van Sociale Zaken blijkt dat de economische groei in 2002 zeker niet boven de 1,5 procent uit zal komen. In 2000 was de groei nog 3,5 procent. Daarnaast zal de werkloosheid volgend jaar waarschijnlijk met 80.000 mensen stijgen naar 320.000.

Het CNV stelt zijn looneis in afwachting van definitieve economische groeicijfers voor 2002 zo goed als zeker uit tot 31 oktober. "Voor die tijd moet het Centraal Planbureau wel met de nieuwe berekeningen komen. Dat hebben we minister Vermeend (Sociale Zaken, red.) duidelijk laten weten."

Een concreet loonpercentage voor volgend jaar wil Terpstra nog niet noemen, "want dat zou ik onze bonden te veel voor de voeten lopen." Wel wil hij kwijt dat 4 procent gezien de huidige omstandigheden "niet erg realistisch lijkt." Ingewijden bij het CNV melden dat de christelijke vakcentrale wil uitkomen op 3 procent. Terpstra: "Daar ga ik niet op in. Ik wil wel op persoonlijke titel zeggen dat 1 procent minder loonsverhoging geen nationale ramp is."

Het CNV is tot meer concessies bereid. Terpstra wil af van het traditionele ritueel dat de vakbeweging hanteert om de looneisen vast te stellen. Belangrijkste graadmeter daarbij is nu het inflatiecijfer van het lopende jaar.

Achteruitkijkspiegel

Omdat de economische verkeerslichten "nu op rood staan, moeten we afstand durven doen van de achteruitkijkspiegel en vooruit kijken", aldus Terpstra. Voor de FNV is dat vloeken in de kerk. De economische groeiverwachtingen van het komend cao-jaar moeten dus voortaan, als het aan het CNV ligt, ook bij het vaststellen van de loonvraag meetellen.

Terpstra verwijst naar 1982 toen werkgevers en vakbeweging het befaamde Akkoord van Wassenaar sloten. De deal was toen: loonmatiging voor werkgelegenheid. "Het akkoord kwam drie jaar te laat. De sociale partners vonden elkaar pas toen de economie op zijn dieptepunt was, dat mag nooit meer gebeuren. We moeten ons nu pro-actief opstellen", aldus Terpstra.

Hij wil met zijn handreiking richting werkgevers niet alleen de hoog opgelopen discussie over de loonstijging vlottrekken. De voorman van de christelijke vakcentrale vindt de tijd tevens rijp om meer cao-afspraken te maken over de zogenoemde 'goede doelen'. Het gaat daarbij onder meer om scholing, aanpak van werkdruk en kinderopvang.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 6 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.