De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 6 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  VNU waarschuwt
wederom voor
tegenvallend
resultaat

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De medewerkers van Euronext nv die bij de beursgang van hun fusiebeurs hebben ingeschreven op zogenoemde werknemersaandelen hebben nog maar weinig plezier gehad van hun investering. Van de ingelegde gelden hebben ze inmiddels 18,7% in rook op zien gaan. De fusiebeurs zelf reageert op het verlies nuchter. "Koersen kunnen nu eenmaal omhoog, maar ook omlaag", aldus een woordvoerster.

Het had bij de beursgang voor de medewerkers van Euronext de slagroom op de taart moeten worden, het 'werknemersaanbod': bij de introductie van de beursorganisatie konden de ruim 1500 vaste medewerkers van de beurs - inclusief de bedrijven waar Euronext een belang in heeft van ten minste 50% - met korting inschrijven op maximaal 3,5 miljoen aandelen. Ingetekend werd uiteindelijk op niet meer dan 627.221 stukken, aldus een woordvoerster van Euronext desgevraagd.

Nog geen 18% van het aanbod raakte Euronext dus kwijt. Vreesde het personeel een koersval en had het een vooruitziende blik? Geenszins, zo blijkt uit het feit dat 65% van de personeelsleden op de werknemersaandelen inschreef. "Als het wettelijke maximum van 3,5 miljoen stukken ook daadwerkelijk geplaatst was, dan hadden de werknemers ieder afzonderlijk voor tienduizenden guldens in moeten schrijven", legt de woordvoerster van Euronext uit. Niet iedereen kón zulke bedragen op tafel leggen en niet iedereen wílde dat: "Het personeel kreeg ook opties. Misschien heeft dat meegespeeld."

De werknemers 'kregen' de stukken voor 80% van de uitgifteprijs. Die uitgifteprijs was 24,00 - de werknemers betaalden dus 19,20. Een maand na de beursgang zakte het aandeel in Amsterdam al door die bodem heen, om in september een dieptepunt te bereiken van 13,70. De werknemers stonden toen op een verlies van 28,6%. Ruim een kwart van hun geld waren ze - op papier althans - kwijt.

Sinds 12 september koopt Euronext eigen aandelen in, blijkt uit meldingen op de website van de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE). Via bijna dagelijkse transacties is per saldo voor iets meer dan 2,0 miljoen aan aandelen teruggekocht, tegen koersen van 13,15 tot 15,50. Met het oog op de werknemers gebeurt dat niet, aldus een woordvoerster. "Alle aandeelhouders profiteren er van." Een animateur mag gedurende een jaar 3,0 miljoen aan Euronext-aandelen uitgeven. Of de 1,0 miljoen die daarvan nog over is voldoende is om de koers weer boven de 19,20 te krijgen, is afwachten.

De stukken mogen vijf jaar lang in ieder geval niet worden verkocht.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 6 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.