De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 6 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Dagelijks bestuur CDA treedt af

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De een week geleden volledig uit de hand gelopen leiderschapscrisis in het CDA die het vertrek van Jaap de Hoop Scheffer tot gevolg had heeft gisteravond ook het dagelijks bestuur van de partij de kop gekost.

Het gehele dagelijks bestuur onder leiding van waarnemend voorzitter Kerkhof-Mos trok gisteravond zijn consequenties na de totale chaos waarin de partij mede door toedoen van het dagelijks bestuur verzeild was geraakt.

Nadat afgelopen maandag Jan Peter Balkenende als nieuwe lijsttrekker en partijleider naar voren was geschoven had Kerkhof-Mos nog met klem ontkend dat het dagelijks bestuur fouten had gemaakt waardoor de partij in een diepe crisis was beland.

Uit een reconstructie van de gebeurtenissen van de afgelopen weken bleek echter overduidelijk dat het dagelijks bestuur een zeer kwalijke rol had gespeeld door voorzitter Marnix van Rij naar voren te schuiven als nieuwe lijsttrekker en er bij De Hoop Scheffer op aan te dringen een stap terug te doen.

Toen deze dat weigerde ontstond eind september een ordinair machtsspel in de partij dat leidde tot het opstappen van Van Rij als voorzitter, waarna de partij in een diepe crisis dook waarbij De Hoop Scheffer zijn vertrouwen in het dagelijks bestuur opzegde.

Toen vorige week zaterdag tijdens crisisberaad echter bleek dat het partijbestuur De Hoop Scheffer niet het vertrouwen gaf dat hij eiste om als lijsttrekker door te kunnen gaan, stapte ook hij op.

Van Rij deed vervolgens alsnog een gooi naar het lijsttrekkerschap, maar was reeds zodanig beschadigd dat de CDA-top vice-fractievoorzitter Balkenende unaniem aanwees als nieuwe leider.

In de laatste peiling onder de kiezers gehouden na alle ellende binnen het CDA van vorig weekeinde, staat deze partij nu op drie zetels verlies, en komt zij als er nu verkiezingen zouden zijn gehouden, op 26.

Vergeleken met de laatste peiling vóór de leiderschapscrisis gaat het CDA er 2 Kamerzetels op achteruit. Dat blijkt uit de politieke barometer, het wekelijkse opinieonderzoek van bureau Interview/NSS in opdracht van het tv-program Nova.

Volgens dat onderzoek behaalt de PvdA nu 45 zetels en blijft ze gelijk. De VVD wint er dan 3 en komt op 41 zetels en GroenLinks wint er 2 en komt op 13 zetels. Grote verliezer is D66 dat 8 zetels verliest, en op 6 komt en dan even groot wordt als de SP (nu 5) en de ChristenUnie (nu 5) die er beiden een winnen. De SGP krijgt 4 zetels (nu 3), terwijl de nieuwe partij Leefbaar Nederland 3 zetels behaalt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 6 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.