De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 6 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Anti-terreur offensief

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De regering gaat de bestrijding van terrorisme in ons land fors aanpakken. Daarvoor wordt jaarlijks ƒ150 tot ƒ200 miljoen extra uitgetrokken. Zo krijgen politie, justitie, de marechaussee en de Binnenlandse Veiligheidsdienst flink meer geld en mankracht.

Kwetsbare instellingen, zoals drinkwater- en vaccinatievoorzieningen, zullen beter worden bewaakt en beveiligd. Vliegtuigpassagiers moeten binnenkort niet alleen hun handbagage maar ook hun koffers laten controleren.

Dat is een greep uit de waslijst aan maatregelen die het kabinet gisteren heeft gepresenteerd om Nederland veiliger te maken.

Het pakket aan maatregelen wordt betaald uit de uitgavereserve van minister Zalm (Financiën). "De bestrijding van terrorisme heeft een nog hogere prioriteit gekregen. Met dit actieplan willen we de kans op daden en aanslagen zo klein mogelijk houden en burgers beter beschermen", aldus minister-president Kok gisteren.

Het kabinet wil van het extra geld meer personeel aanstellen dat zich met de bestrijding van terrorisme gaat bezighouden. Zo krijgen politie en justitie meer rechercheurs en analisten en wordt het speciale team dat mensensmokkelaars opspoort uitgebreid. Ook wordt het aantal zogenoemde vliegende brigades van de marechaussee uitgebreid, zodat er meer grenscontroles kunnen worden gehouden. Onduidelijk is echter nog hoeveel nieuwe personeelsleden er in totaal worden aangesteld.

Schiphol

Op Schiphol worden verder de controles aan de gates uitgebreid en zal de marechaussee meer beveiligingsmaatregelen treffen. Minister Korthals (Justitie) neemt overigens krachtig afstand van de berichten dat het met de veiligheid op Schiphol slecht gesteld zou zijn. "De leiding van de marechaussee is zeer tevreden met de gang van zaken. Natuurlijk kunnen er altijd verbeteringen worden aangebracht", aldus Korthals.

In internationaal verband zal Nederland er opnieuw op aandringen dat de cockpits in vliegtuigen beter worden beveiligd en dat alle koffers van passagiers moet worden gecontroleerd. Korthals wil dat laatste voor 2003 ingevoerd zien.

Naast meer personeel wil het kabinet ook inzetten op betere opsporingsmiddelen en -technieken. "De BVD krijgt meer geld om vreemde talen af te luisteren en de gegevens beter te verwerken en te onderscheppen", aldus minister Klaas de Vries (Binnenlandse Zaken). Daarnaast worden de identificatiemiddelen, bijvoorbeeld via biometrie, uitgebreid, zodat terroristen beter kunnen worden opgespoord. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om irisscans, handpalm- of oorafdrukken en dna-profielen. "Terroristen maken zo veel mogelijk gebruik van de nieuwste snufjes. Wij moeten dus ervoor zorgen dat we niet achterblijven", aldus Korthals.

Identificatie

Het kabinet hoopt over enkele weken een beslissing te nemen over eventuele uitbreiding van de identificatieplicht voor burgers. Binnenkort wordt ook besloten of het wetsvoorstel over de privatisering van de beveiliging op Schiphol nog moet worden aangepast, voordat de Eerste Kamer zich erover buigt.

Premier Kok hield gisteren nogmaals een pleidooi voor verdraagzaamheid tussen bevolkingsgroepen. Hij is er nog niet zo zeker van dat er in Nederland meer incidenten zoals het bekladden van moskeeën plaatsvinden dan elders: "Misschien wordt het hier eerder geregistreerd."

De premier gaat binnenkort scholen bezoeken om eraan bij te dragen dat kinderen minder angstig worden: "Dat kan de minister-president weliswaar niet alleen oplossen, maar we kunnen er wel aandacht aan geven."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 6 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.