De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 5 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Woede over salaris
ziekenhuisdirectie

Van onze verslaggeefsters

   
 

DEN HAAG - Minister Borst (Volksgezondheid) vindt het "volstrekt onaanvaardbaar" dat ziekenhuisdirecteuren torenhoge salarisverhogingen opstrijken terwijl onmisbare en hardwerkende verpleegkundigen genoegen moeten nemen met een paar procent.

De D66-bewindsvrouw is woedend over de nieuwe salarisstructuur voor directeuren in de gezondheidszorg, waaruit blijkt dat in sommige gevallen de directie er maar liefst 40 procent op vooruitgaat. "We hebben het hier over premiegeld. Geld van de belastingbetaler", aldus Borst, die meent dat de raden van bestuur en toezicht van de ziekenhuizen de forse salarisverhoging niet moeten doorzetten.

De Vereniging van directeuren van instellingen in de gezondheidszorg (NVZD) is verbaasd over alle commotie die gisteren is ontstaan bij de politiek en de vakbeweging. "De meeste directeuren verdienen hetzelfde als voorheen. Het is maar een enkeling die door dit systeem in een andere schaal is beland. De schalen lopen van ƒ116.000 tot ƒ450.000 op jaarbasis", aldus een woordvoerder, die beklemtoont dat er in de praktijk geen directeur is die 4,5 ton verdient, "omdat er in ons land geen ziekenhuis is met een omzet van 800 miljoen gulden".

Minister Borst werkt aan wetgeving om de in haar ogen exorbitante loonstijgingen aan de top in te dammen. Zo dreigt zij de topmanagers in de zorg aan de schandpaal te nagelen door de salarissen openbaar te maken.

De Tweede Kamer en vakbeweging reageerden gisteren furieus op de salarisverhoging bij de directies en willen dat de voorstellen onder geen beding worden doorgevoerd. Borst werd gisteren onmiddellijk door GroenLinks naar de Tweede Kamer geroepen voor een spoeddebat. Het SP-Kamerlid Kant noemt de verhoging "schandalig" omdat het hier gaat om premiegeld dat de Nederlanders met elkaar opbrengen.

De Jong van Abvakabo FNV noemt de situatie "verbijsterend". "Het gaat om dezelfde directeuren bij wie wij dit jaar een goede loonstijging tot het uiterste moesten bevechten", refereert hij aan de massale stakingen van het ziekenhuispersoneel dit jaar. De bonden zijn van mening dat de minister de topinkomens niet mag gedogen. "Dit veroorzaakt een tweedeling, demotivatie en afgunst onder het overige personeel", aldus bestuurder Harm van der Veer van De Unie Zorg en Welzijn. De CFO CNV-bond noemt het openbaar maken van inkomens een eerste stap maar nog niet voldoende.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 5 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.