De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 5 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  EU-regels blokkeren snelle aanpak 'terreurgelden'
   
 

AMSTERDAM - Europa werkt nog maar aarzelend mee aan het afsnijden van de financieringslijnen van het internationale terrorisme. Dat komt doordat de meeste Europese landen regels hebben dat tegoeden niet zomaar bevroren kunnen worden zonder dat er aanwijsbaar sprake is van criminele activiteiten.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Unie praten begin volgende week over het omzeilen van deze juridische hindernissen, maar dat betekent ook dat de EU op zijn vroegst pas vanaf volgende week daadwerkelijk tegoeden kan gaan bevriezen, tijd genoeg voor de geldschieters van terroristen om rekeningen te verplaatsen.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft Europa vorige week een lijst overhandigd van 27 personen of organisaties die ervan worden verdacht terroristen te financieren en de Europese Commissie heeft de lidstaten geadviseerd deze lijst onverwijld uit te voeren.

Enkele lidstaten, waaronder Nederland, Engeland en Duitsland, hebben op eigen houtje hier en daar al rekeningen geblokkeerd. Minister Zalm (Financiën) liet deze week weten dat in ons land twee verdachte rekeningen zijn gevonden met daarop 500.000 dollar.

De ministers van Buitenlandse Zaken willen de Amerikaanse lijst koppelen aan de acties tegen het Taliban-regime die plaatsvinden onder de vlag van een VN-resolutie van maart jl., aldus diplomatieke kringen.

Volgens diplomaten wil de EU dat de ministers van Justitie betere afspraken maken om dit soort problemen, die een trage reactiesnelheid opleveren, in de toekomst te voorkomen.

Een hoge vertegenwoordiger van het Amerikaanse ministerie van Financiën erkent het probleem, maar zegt dat de gegevens over de personen achter de rekeningen en de geldstromen naar en van die rekeningen, belangrijker zijn dan het geld zelf.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 5 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.