De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 5 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Temperatuur stijgt
voorlopig niet

Van onze redactie

   
 

DE BILT - De temperatuur in ons land gaat de eerstkomende tien jaar waarschijnlijk niet verder omhoog. Dat schrijven KNMI-onderzoekers G. van Oldenborgh en G. Komen in de oktoberuitgave van het blad Meteorologica.

De gemiddelde jaartemperatuur zal in De Bilt de eerste tien jaar van deze eeuw waarschijnlijk liggen tussen de 9,5 en 10,5 graden. Dat is ongeveer even warm als in de jaren negentig van de 20e eeuw, maar warmer dan gemiddeld over 1961-1990.De onderzoekers stellen echter wel dat de temperatuurstijging daarna gestaag zal doorzetten.

De jaren negentig waren bijzonder: In Nederland was het in deze periode 0,8 graden warmer dan gemiddeld over 1961-1990. De gemiddelde temperatuur steeg van 9,4 naar 10,2 graden.

Volgens de onderzoekers houdt de helft van de temperatuurtoename verband met de wereldwijde opwarming. De andere helft is het resultaat van plaatselijke schommelingen, die toevallig positief waren. Oldenborgh en Komen maken dat op uit gemiddelden over perioden van vijf tot tien jaar. Een specifiek warm jaar in Nederland kan dus niet aan de opwarming van de aarde worden toegeschreven, een langere warmteperiode kan dat wel.

Bij het onderzoek bleken niet eerder opgemerkte details van het verloop van de opwarming in de 20e eeuw in Nederland samen te hangen met die van de wereldgemiddelde veranderingen. Eerder maakte het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) bekend dat de wereldwijde opwarming voor een deel aan de mens kan worden toegeschreven.

In het onderzoek zijn de temperatuurvariaties opgesplitst in een deel dat in de pas loopt met de wereldgemiddelde temperatuur en een deel dat te beschouwen is als een plaatselijke schommeling. De laatste jaren is er steeds meer bekend geworden over dit soort regionale temperatuurvariaties. Ze zijn moeilijk te voorspellen maar houden soms jarenlang aan in grote delen van Europa.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 5 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.