De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 29 september 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Wilhelmina mocht als
prinses niet fietsen

   
 

LELYSTAD - Prinses Wilhelmina wilde het dolgraag, maar mocht absoluut niet fietsen. Toch schafte de jonge prinses een fiets aan nadat ze met haar moeder een wielerevenement in Engeland had bezocht. Zelfs de regering boog zich over de kwestie van de fietsende prinses. Maar de tweewieler berijden, dat mocht ze pas toen ze volwassen en koningin was.

Wilhelmina's omstreden fiets pronkt tot en met 27 januari 2002 in het Nederlands Sportmuseum Olympion in Lelystad. Daar wordt de tentoonstelling 'De Oranjes en de sport' gehouden en de fiets is het pronkstuk. "Vanwege het verhaal erachter", vertelt directeur W. de Valk. Ook vindt hij het bijzonder dat het museum tijdelijk beslag heeft weten te leggen op de schaatsen en de jas waarmee prins Willem-Alexander in 1986 de Elfstedentocht reed.

Het is alom bekend dat de kroonprins sportief is, maar de tentoonstelling laat zien dat het Oranjehuis ook vroeger al veel heeft betekend voor de sport. Zo stelde zij ereprijzen beschikbaar, aanvaardde beschermheerschappen en kende het predikaat Koninklijk toe aan bonden en verenigingen. Ook deden de Oranjes zelf aan sport.

Op deze manier heeft het Koningshuis bijgedragen aan maatschappelijke acceptatie van de sport, in een tijd dat sport in het dagelijks leven niet vanzelfsprekend was. "Van Koningin-moeder Emma is niet bekend of zij sportte, maar verder was iedereen van het Koninklijk Huis ermee bezig. Soms zelfs baanbrekend, zoals Wilhelmina", zegt De Valk. "Vanaf Willem de Zwijger hebben de Oranjes bijgedragen aan de ontwikkeling van de sport. Vooral in de periode van Wilhelmina is de sport mede door hen van de elite naar de massa overgegaan."

De hand van de Oranjes in de sport is op de tentoonstelling te volgen. Daar zijn bijvoorbeeld de sportschoenen te zien waarmee Willem-Alexander de marathon van New York liep. Ook golfspullen van prins Bernhard, een loopfiets uit het tweede kwart van de 19e eeuw en een door Koningin-moeder Emma uitgeloofde onderscheiding zijn er te bewonderen. Verder heeft de expositie een rijke collectie fotomateriaal en nog niet eerder vertoonde documenten uit het archief van het Koninklijk Huis.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 29 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.