De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 29 september 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  'Jij trouwt vandaag
met nieuwe premier'

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Op zijn huwelijksdag zou Marnix van Rij gedecideerd tegen zijn inmiddels ex-vrouw hebben gezegd: "Jij trouwt vandaag met de nieuwe minister-president van Nederland." Ambities zijn er dus genoeg bij de registeraccountant uit Wassenaar. Afkomstig uit de Wassenaarse gemeenteraad maakte hij in 1999 de sprong naar de nationale politiek. In het jaar dat daaraan voorafging probeerde Van Rij nog op de kandidatenlijst te komen, maar die poging mislukte.

Vervolgens kwam het partijvoorzittersschap in beeld. Na CDA-voorzitter Hans Helgers, die bepaald geen sterke indruk maakte maar de christen-democraten wel door een paar crises loodste, was er behoefte aan een krachtdadig figuur. Van Rij werd gevraagd te solliciteren naar het voorzitterschap en het lukte. Een stap op weg naar eeuwige roem werd gezet.

"Het CDA moet zich helemaal niet met coalitievorming bezighouden. We moeten meer lef tonen. Pas wanneer het CDA een winner is dat is het moment waarop we weer 35 zetels hebben dan ben je een van de bepalende factoren in de Nederlandse politiek.

Als zwakste broeder met 25 zetels aanschuiven bij een coalitie met partijen die aanzienlijk sterker zijn, is niet aantrekkelijk", aldus Van Rij op 27 februari 1999 in een gesprek met deze krant.

Voortvarend

De nieuwe CDA-voorzitter ging, het moet worden gezegd, voortvarend te werk. Hij organiseerde debatten in zijn partij over de veiligheid in de samenleving en probeerde ook leden uit de moslimgroepen te betrekken bij het CDA.

Bovendien vond hij het ook wel mooi om als partijvoorzitter politiek te bedrijven. "Nederland gaat ont-Haagsen", werd een van zijn lijfspreuken. Langzamerhand kreeg Van Rij steeds meer kleur.

Dat bewees hij vorig jaar nog toen hij ex-Kamerlid De Milliano de oren waste toen de man plotsklaps dreigde terug te komen als onafhankelijk Kamerlid op een CDA-zetel. Daarnaast begon hij zich ook te bemoeien met toekomstige coalitievorming en waarschuwde voor de komst van Leefbaar Nederland.

Opmerkelijk was ook de openheid van Van Rij over zijn privé-leven. Onlangs trouwde hij in Wassenaar met zijn nieuwe geliefde, de Amerikaanse Courtney, nadat eerder zijn huwelijk op de klippen liep.

De partijvoorlichter maakte destijds namens Van Rij bekend dat de ex-echtgenote lesbische contacten is gaan onderhouden. "Zij is warme gevoelens gaan koesteren voor een vrouw", was de ongebruikelijke mededeling.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 29 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.