De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 29 september 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Allochtonen goed
voor 60 procent
groei bevolking

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

VOORBURG - Bijna tweederde deel van de groei van de Nederlandse bevolking kwam de afgelopen vijf jaar voor rekening van niet-westerse allochtonen. Sinds 1996 nam onze totale populatie toe met 500.000 inwoners. Ruim 60 procent van deze bevolkingsgroei (300.000) kan worden toegeschreven aan de toename van het aantal mensen met een Afrikaanse, Aziatische (exclusief Japan en Indonesië), Latijns-Amerikaanse en Turkse achtergrond in onze samenleving, zo blijkt uit recente CBS-cijfers.

Ons land telt nu zo'n 1,5 miljoen niet westerse allochtonen op een totale bevolking van 16 miljoen. Het CBS verwacht dat dit aantal stijgt tot 2 miljoen in 2010.

Volgens CBS-beleidsmedewerker Jan Latten is iets meer dan de helft van de genoemde groei het gevolg van immigratie en de rest door geboorten.

De vier grootste groepen niet-westerse allochtonen worden gevormd door Turken (320.000), Surinamers (309.000), Marokkanen (273.000) en Antillianen en Arubanen (117.000). Met name de Turkse en Marokkaanse bevolkingsgroep nam de afgelopen jaren fors in omvang toe met 50.000 elk.

Het aandeel allochtonen in de bevolking varieert sterk tussen gemeenten. "De multiculturele samenleving is voor veel Nederlanders nog de ver van mijn bed show", vervolgt Latten.

Grote steden

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (250x579, 43kb)
Allochtonen.
"In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is inmiddels 30 procent, dus een op de drie inwoners, allochtoon. Gemeenten als Tubbergen, IJsselham, Wehl, Staphorst en Hengelo daarentegen herbergen nog geen procent allochtonen."

In slechts 45 van de ruim 500 Nederlandse gemeenten ligt het percentage niet-westerse allochtonen boven het landelijk gemiddelde. Dit zijn vooral gemeenten met meer dan 50.000 inwoners.

Vooral Surinamers wonen sterk geconcentreerd in de grote steden. Meer dan de helft van alle Surinamers leeft in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. Turken en Antillianen hebben zich meer verspreid over Nederland gevestigd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 29 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.