De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 29 september 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Meeste cafégangers
regelmatig dronken

door Annemiek Paping

   
 

AMSTERDAM - Kroegtijgers zijn extreme innemers. Driekwart van de cafébezoekers is de afgelopen maand dronken of aangeschoten geweest; 10 procent zelfs vaker dan vijf keer! Dat is meer dan andere horecagasten.

Drugsgebruik komt in cafés echter veel minder vaak voor dan in exclusieve clubs of op party's. Zo'n 15 procent gebruikt er cannabis, cocaïne of XTC, zo blijkt uit het zogenaamde Antenne-onderzoek dat in opdracht van Jellinek Preventie is uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam.

Riskant

Een derde van de cafégangers drinkt 'riskante hoeveelheden' alcohol. "Dagelijks werken ze gemiddeld 4 à 5 glazen bier of wijn weg en ook mixjes en cocktails (50 procent), shooters (12 procent) en champagne (8 procent) zijn geliefd."

Over het algemeen denken deze horecagasten makkelijk over alcoholgebruik. In doorsnee vinden de cafébezoekers dat 10 glazen alcohol 'te veel' is . Zo'n 4,4 procent van hen legt de grens op meer dan 20 glazen.

"Deze hoeveelheden zijn zeer gevaarlijk. De medische norm die ook door de drankindustrie wordt erkend, ligt bij maximum drie glazen per dag voor mannen en twee voor vrouwen", benadrukt het Jellinek in de rapportage.

Het verslag toont aan dat zo'n 7 procent van de cafébezoekers na afloop zelf met de auto naar huis rijdt. "Hoewel deze uitgaanders minder vaak en minder veel drinken (gemiddeld zo'n 3,5 glazen) gaan ze niet echt nuchter de weg op."

Drugs

Het drankgebruik onder club- en partybezoekers is weliswaar iets minder, maar ze gebruiken meer drugs. XTC is nog altijd de populairste illegale drug in het trendy uitgaanscircuit. Maar ook cocaïne is er steeds meer in trek. Tenslotte wordt het narcosemiddel GHB in toenemende mate gesignaleerd.

Het Jellinek waarschuwt met name voor deze laatste drug, waarvan het gebruik behalve tot misselijkheid kan leiden tot bewusteloosheid en acuut controleverlies. De combinatie van alcohol- en drugsgebruik leidt niet zelden tot geweld, hetzij tot opzettelijke vernielingen, hetzij tot vechtpartijen.

De deskundigen pleiten voor een publiekscampagne met aandacht voor de negatieve effecten van alcohol en drugs in het uitgaansleven. Daarnaast zal een cursus worden ontwikkeld voor jongeren die onder invloed van alcohol agressiedelicten hebben gepleegd. Tenslotte zal gerichte aandacht moeten worden besteed aan het toenemend GHB- en cocaïnegebruik in combinatie met alcohol.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 29 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.