De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 28 september 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Europese rente onveranderd

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft gisteren de rentevoet in de eurozone volgens verwachting onveranderd gelaten op 3,75%. Maar uit commentaren van bestuursleden van de ECB leiden analisten af dat er later dit jaar nog een renteverlaging aan zit te komen, wellicht al op 11 oktober aanstaande als het ECB-bestuur in Wenen vergadert.

De ECB verlaagde ruim een week geleden samen met de Amerikaanse centrale bank de rente met een half procent om de economie de kans te geven de schok van de terreuraanslagen te boven te komen. Deze week werd wel bekend dat de inflatie in de eurozone nog steeds veel te hoog blijft en dat de geldhoeveelheid nog steeds harder groeit dan de ECB voor wenselijk houdt.

Dat zijn allemaal redenen voor de ECB om de rente hoog te houden, maar een hogere rente zou de broze economie smoren, zeker na de aanslagen in de VS. Renteverhogingen zijn de komende tijd dan ook absoluut ondenkbaar.

Lichtpuntje is dat de olieprijzen dalen door een verminderd vliegverkeer en vrees voor een recessie. Lagere olieprijzen zouden de Amerikaanse Fed en de ECB de armslag geven om de rentetarieven verder te verlagen, want die zorgen in elk geval niet voor meer inflatie. Diverse ECB-bestuursleden verklaarden gisteren dan ook te denken dat de inflatie in de eurozone nu sneller dan verwacht onder de 2%-norm gaat duiken. De ECB gaf gisteren geen persconferentie.

Wel deed de ECB gisteren op verzoek van de Japanse centrale bank mee aan interventies om de koers van de yen omlaag te drukken. Optredend als agent namens de Bank of Japan kocht de ECB voor de derde maal deze week euro's tegen yen, nadat de Japanse centrale bank dat al eerder zelf in Azië had gedaan. Japan is zeer bevreesd dat een te sterke yen het broze export-herstel zal schaden. De gebeurtenissen in de VS hebben de koers van euro en yen ten opzichte van de dollar geen windeieren gelegd. Maar na de interventies van gisteren viel de yen naar een tweewekelijks dieptepunt ten opzichte van de dollar. De munt is in een maand niet zo laag geweest ten opzichte van de euro.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 28 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.