De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 28 september 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Nationale Garde
bewaakt vliegvelden

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - President George Bush heeft een omvangrijk pakket veiligheidsmaatregelen ontvouwd voor de bescherming van de Amerikaanse luchthavens. Op korte termijn zullen door het hele land troepen van de Nationale Garde worden ingezet bij de bewaking van de vliegvelden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Oud-president Bush (Foto: AP)
De Amerikaanse president wil dat de federale overheid in de toekomst verantwoordelijk wordt voor de algehele veiligheid op de luchthavens, waaronder passagiers- en bagagecontrole, een taak die nu in handen is van het particuliere bedrijfsleven. Voor de overheidsbemoeienis is echter een wetswijziging nodig. In de tussentijd zal de Nationale Garde belast zijn met de bewaking.

Ook stelt Bush een forse uitbreiding voor van het aantal bewapende 'air marshals' aan boord van vliegtuigen. De bewakers zullen meereizen in burgerkleding. "Ze zien eruit als elke andere passagier, maar Amerikanen zullen weten dat er meer marshals zijn en ook de terroristen zullen weten dat zij er zijn", zo verklaarde Bush tijdens een toespraak tot luchtvaartpersoneel op het vliegveld O'Hare bij Chicago.

Verder maakt Bush 500 miljoen dollar vrij voor de introductie van diverse antiterreurmaatregelen in de lucht en op de grond. Zo zullen cockpits worden voorzien van zwaardere deuren met stevige sluiting. Via spiedende videocamera's moeten piloten voortaan tijdig worden gewaarschuwd voor problemen in de cabine. En verkeerstorens zullen volgens de plannen worden uitgerust met een nieuwe techniek die het mogelijk maakt om een gekaapt toestel op afstand te besturen en veilig te laten landen.

De verhoging van de veiligheid is niet alleen bedoeld om nieuwe kapingen te voorkomen, maar ook om de in ernstige financiële moeilijkheden verkerende luchtvaartmaatschappijen een steuntje in de rug te geven, nu veel passagiers uit angst voor aanslagen wegblijven. Bush riep de Amerikanen op weer in het vliegtuig te stappen.

Tegelijkertijd bevestigde het Pentagon gisteren dat twee commandanten van de luchtmacht de bevoegdheid hebben gekregen om burgertoestellen neer te laten schieten wanneer zij een bedreiging vormen voor steden. Eerder al maakte vice-president Dick Cheney bekend dat Bush het schietbevel had gegeven als laatste redmiddel tegen kamikaze-aanslagen.

Gevechtsvliegtuigen kunnen op gezag van de commandanten ook zonder presidentiële autorisatie het vuur op civiele vliegtuigen openen 'ter bescherming van het Amerikaanse publiek' indien alle relevante communicatielijnen zijn verbroken, zo heeft Bush bepaald.

Op het diplomatieke front probeerde dominee Jesse Jackson zich gisteren te profileren. Jackson beweerde door het Taliban-regime in Afghanistan te zijn uitgenodigd voor een vredesmissie. Het Witte Huis liet onmiddellijk weten helemaal niets te zien in gesprekken tussen Jackson en de beschermheren van terreurchef Osama bin Laden, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanvallen op de VS.

Minister Colin Powell van Buitenlandse Zaken: "De president heeft heel duidelijk gemaakt wat hij van de Taliban verwacht: de overhandiging van Bin Laden en de ontmanteling van terreurbases. Er is geen enkele ruimte voor onderhandeling." Jackson trok zich gisteravond terug. Defensieminister Donald Rumsfeld heeft nogmaals benadrukt dat een grootschalig militair optreden niet ophanden is. Volgens Rumsfeld zal sprake zijn van een "afgemeten" reactie op de terreuraanvallen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 28 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.