De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 26 september 2001  
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Nieuwsportaal
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Europarlement steunt
plannen van Bolkestein

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - Het Europarlement wil niet zonder slag of stoot aanvaarden dat de Europese ministers van Financiën gehakt maken van het voorstel van eurocommissaris Bolkestein (Interne Markt) om straks als de euro er is de kosten voor binnen- en buitenlands betalingsverkeer gelijk te trekken. Het EP vindt dat dit wel moet gebeuren.

CDA-europarlementariër Carla Peijs: "Eind deze week kom ik met mijn eindrapport over deze affaire, waarin wij medebeslissingsrecht hebben. Het is niet aan de burgers uit te leggen dat als er straks geen valuta-omwisselingskosten meer zijn, een betaling naar het buitenland of pinnen in het buitenland nog steeds een stuk duurder moet zijn dan in Nederland."

Op de Interne Marktraad in october moet de beslissing vallen, de ministers van Financiën en de Europese Centrale Bank zijn duidelijk geweest, de kosten van internationale overboekingen zijn nu eenmaal hoger omdat de banksystemen niet op elkaar aansluiten. Dat moet verbeteren, maar niet met een opgelegde prijsmaatregel zoals Bolkestein wil. "Maar uiteindelijk moeten de ministers van Economische Zaken beslissen en die hebben ook het consumentenbelang in het oog te houden", aldus Carla Peijs.

Bolkestein wil de banken dwingen met een prijsmaatregel de kosten voor buitenlands en binnenlands betalingsverkeer gelijk te trekken. De banken sputteren hevig tegen en voeren aan dat betalingen over de grens wel degelijk duurder in uitvoering blijven, ook als straks de euro er is. De ministers van Financiën en de Europese Centrale Bank geven hen daarin gelijk, maar dringen er wel op aan de betalingssystemen beter op elkaar te laten aansluiten zodat de kostenverschillen tussen binnenlandse- en buitenlandse transacties vanzelf kleiner worden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 26 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.