De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 26 september 2001  
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Nieuwsportaal
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Onder aparte
vlag verder

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Achthonderd supers die onder de vlag van Konmar de Nederlandse markt bestrijken. Dat was het doel van Laurus. Wás. Verder dan de verbouwing van 124 winkels naar een nieuwe Konmar-formule (kosten EUR143 miljoen) is het concern niet gekomen. Het merendeel van de resterende supers (Super de Boers en Edahs) reageert opgelucht na de koerswijziging. Ze mogen onder eigen formule verder.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
De nog niet omgebouwde Super de Boer winkels en Edah fillialen mogen onder eigen formule verder van Laurus. (Foto: MATTY VAN WIJNBERGEN)
"Een goede koerswijziging, al komt-ie laat." Johan Veldhuisen, voorzitter van de vereniging van Super de Boer-ondernemers is content. Drie formules (Konmar, Super de Boer en Edah) vindt Veldhuisen focus genoeg. "We komen van 3 formules." De focus op 1 formule 'nieuwe Konmar' was een brug te ver voor Laurus. En de meeste plaatselijke supermarktdirecteuren zijn daar allesbehalve rouwig om.

Carl van Dam, eigenaar van een Super de Boer "de grootste in Nederland" in Hilversum, is blij met de koerswijziging van Laurus. "Een jaar geleden hebben we verbouwd. Ik zat er niet op te wachten opnieuw te investeren." De nieuwe Konmar is volgens hem geen commercieel succes gebleken. "Ik zit er dus niet op te wachten om daarmee geassocieerd te worden."

Ook hij heeft gehoord van de aanhoudende geruchten dat Laurus op een overname door een grote buitenlandse partij zou afstevenen. "Dan speelt er door je hoofd wat de gevolgen zijn." Hij verwacht dat de franchise-afspraken met Laurus na een overname echter gewoon overeind blijven.

Een collega-directeur in Ede reageert positief. Zijn bedrijf is de laatste jaren van Spar naar Super naar Super de Boer ongevormd. En bij Super de Boer blijft het nu. "Daar zijn we niet rouwig om. En ook de klanten zijn enthousiast. Overigens heb ik niets tegen Konmar."

Ook Edah-filiaalhouders reageren over het algemeen opgelucht. "We stonden in eerste instantie wel positief tegenover het Konmar-verhaal", reageert één van hen voorzichtig. "Maar ik denk dat zowel de klant als wijzelf erbij gebaat zijn dat de Edah-formule gehandhaaft blijft."

Een Spar-ondernemer in de regio Rijnmond voelt zich geen partij in de formule-discussie bij Laurus. Spar is een autonome werkmaatschappij, zo benadrukt hij. Bovendien heeft Laurus de keten al een jaar in de etalage staan staan.

Over de toekomst van de Spar-keten maakt de ondernemer, net verhuisd naar een gloednieuwe locatie zich geen zorgen. Het merk Spar "zal nooit verdwijnen", ook niet met een nieuwe eigenaar, zo stelt hij naar eigen zeggen zijn klanten gerust. De verkoop zal zijns inziens ook nog wel even op zich laten wachten. "De inkomsten van Spar zijn zodanig dat ze het potje van Jelgersma nog wel even kunnen spekken."

Deze laatste opmerking doelt op de financiële positie van groot-aandeelhouder (35%) en commissaris van Laurus, Eric Albada Jelgersma. De topman zou door de koersdalingen van het supermarkt-aandeel in moeilijkheden zijn geraakt en verwoed naar (geld)middelen zoeken om deze op te lossen. Hij wil volgens bronnen rond Laurus een zo hoog mogelijke prijs voor te koop staande bedrijsonderdelen als Spar hebben. Ook een overname van het hele Laurus-concern zou hem niet onwelgevallig zijn.

De Konmar-pet paste niet elke supermarkt-directeur bij Laurus.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 26 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.