De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 26 september 2001  
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Nieuwsportaal
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Opschudding in Almere over
islamitische kalender

Van een onzer verslaggevers

   
 

ALMERE - Een in Egypte gedrukte kalender met een afbeelding van een neerstortend vliegtuig met New York op de achtergrond, die eind mei - ruim 3 maanden voor de aanslag - bij of in een islamitische school in Almere zou zijn verspreid, heeft voor opschudding bij het gemeentebestuur gezorgd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (303x512, 31kb)
De gewraakte kalender.
Burgemeester Hans Ouwerkerk heeft gisteren naar aanleiding van de kalender, waarvan een exemplaar in het bezit kwam van deze krant, de zaak aangemeld bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD).

Deze dienst stelt in een eerste reactie dat er geen direct verband is met de recente aanslagen in de Verenigde Staten. De afbeelding zou refereren aan de neergestorte EgyptAir-Boeing, die op 31 oktober 1999 door de piloot de oceaan ingevlogen werd. Bij deze zelfmoordaktie kwamen de 217 inzittenden om het leven. De laatste woorden van de piloot ("Ik steun op Allah - Om te sterven voor Allah") zouden op de kalender aangehaald worden.

Aangifte

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (311x512, 31kb)

Almere heeft het bestuur van de Stichting Islamitische School het dringende advies gegeven om aangifte te doen of medewerking te verlenen aan een onderzoek van de BVD. Dit om zo snel mogelijk de herkomst van de kalender te achterhalen.

Volgens loco-burgemeester Henk Smeeman, kan de verspreiding van de omstreden islamitische propaganda-kalender in Almere niet worden getolereerd.

"Het gemeentebestuur hecht grote waarde aan het behoud van de goede relaties binnen onze interculturele gemeenschap". Burgemeester Ouwerkerk zal vanmorgen op een persconferentie een toelichting op het besluit van de gemeenteraad geven.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (300x512, 29kb)

De geschilderde afbeelding van een brandend vliegtuig met het Amerikaanse vrijheidsbeeld en de wolkenkrabbers van New York op de achtergrond is voorzien van de tekst "Ik steun op Allah - Om te sterven voor Allah" afgebeeld op het laatste kwartaalblad van de kalender.

Palestijnen

Op de overige afbeeldingen zijn een stenengooiende Palestijnse demonstrant voor de Al-Aksa moskee in Jeruzalem, de Egyptische opmars in de zesdaagse oorlog en een futuristische voorstelling van de bevrijding van Jeruzalem te zien.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Schoolhoofd Dekker ... geen commentaar ...
Volgens een getuige, die uit veiligheids-overwegingen niet wil worden genoemd, zou het hoofd van de Islamitische School een flink aantal van de kalenders op A4 en A3 formaat van eind mei tot begin juni in haar bezit hebben gehad.

Het in islamitische kledij gehulde schoolhoofd mevrouw Dekker, die wij met deze uitspraak en de schokkende afbeelding confronteerde, reageerde geschrokken met "Hoe komt u hieraan" en weigerde verder elk commentaar. Ook de voorzitter van de Stichting Islamitische School wilde niet reageren.

Geschokt

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (301x512, 28kb)

Directeur Ronnie Naftaniël van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is geschokt over de tot haat aanzettende kalender en eist een diepgaand onderzoek. "Het is van groot belang dat nu ook in de rest van Nederland de verspreiding van soort publicaties keihard wordt aangepakt."

Dr. Afshin Eillan, docent strafrecht van de Universiteit van Amsterdam, die een aantal jaren geleden als Iraans vluchteling naar Nederland kwam, hoopt dat deze zaak Justitie en Tweede Kamerleden wakker zal schudden om het aanzetten tot haat te vervolgen.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 26 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.