De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
Begroting 2002
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Spark Energy bestormt energiemarkt voor mkb

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - Spark Energy kan al 20% van de middelgrote energieverbruikers in Nederland tot zijn klanten rekenen. Vanaf 1 januari zijn ongeveer 60.000 middelgrote en kleine bedrijven vrij om te kiezen bij wie ze hun stroom willen kopen.

Hoewel Spark Energy nog maar achttien maanden bestaat, is deze nieuwkomer op stroommarkt naar eigen zeggen de pionierstijd voorbij. De groeiplannen zijn ambitieus. "Die twintig procent gaan we volgend jaar verdubbelen, en het jaar daarna wéér. Net zo lang tot we tegen blokkades aanlopen", aldus Han van der Werff, directeur en één van de oprichters van Spark Energy.

Sinds begin deze maand weet Spark Energy bovendien energiegigant Electrabel achter zich, dat het bedrijf overnam. Het Belgische Electrabel is sinds de overname van Epon de grootste stroomproducent in Nederland. Onder zijn vleugels durft Spark Energy zelfs Europese ambities uit te spreken. "We kunnen nu ook de buitenlandse vestigingen van Nederlandse bedrijven van stroom voorzien", aldus Van der Werff.

Spark Energy zegt bedrijven een energienota te kunnen presenteren die 25% lager uitvalt dan de rekeningen van de 'gevestigde orde', de distributiebedrijven Nuon, Essent en Eneco. Over hoe dat mogelijk is, wil Van der Werff niet meer kwijt dan "slim inkopen en lage operationele kosten". De Nederlandse Metaalunie, horecagigant Van der Valk en een aantal vestigingen van Albert Heijn behoren tot de klantenkring van Spark Energy.

De overheid kan tevreden zijn. Nieuwe aanbieders en lagere prijzen is immers wat met de liberalisering van de energiemarkt is beoogd. Omgekeerd zijn de entrepreneurs uit Lelystad absoluut niet te spreken over de rol van de Haagse regisseur. "Je kunt niet zo maar roepen dat de markt vrij is en vervolgens achterover leunen."

Volgens Van der Werff zijn de meeste bedrijven nauwelijks op de hoogte van het feit dat er voor hen in het nieuwe jaar iets te kiezen valt. Laat staan dat de bedrijven op de hoogte zijn van de aanpassingen die daarvoor nodig zijn. "Met nog maar drie maanden te gaan heeft nog maar 23% van het mkb een overstap gewaagd", aldus Van der Werff.

"Het is schandelijk dat de overheid of de toezichthouder op de energiemarkt DTe de mensen niet beter informeert. Het kan toch niet zo zijn wij bedrijven moeten informeren over allerlei wetswijzigingen."

Ook de organisatie voor het midden- en kleinbedrijf MKB Nederland heeft wat dit betreft al aan de bel getrokken. Driekwart van het midden- en kleinbedrijf is volgens MKB-voorzitter Hans de Boer nog onvoldoende voorbereid op de komende veranderingen. Veel bedrijven moeten bijvoorbeeld nog hun meters aanpassen.

Potentieel interessante klanten zijn de lagere overheden, de provincies en gemeenten. Ook zij kunnen de stroom die bijvoorbeeld nodig is voor stadsverlichting straks scherper gaan inkopen. Maar van een adequate reactie op de komende veranderingen is volgens Van der Werff totaal geen sprake. "Vreselijk, die stroperige ambtenarij. Het zijn trajecten van maanden. Eén gemeente wilde zelfs dat we een voorstel tot een voorstel in dienden. Dat hebben we toen maar gedaan. De brief ligt er nu ook al weer weken."

Een andere gemeente, volgens Van der Werff "ergens in het Remu/Endesa gebied" maakt het nog bonter. Daar werd al jaren het veel duurdere dagtarief gerekend voor de nachtverlichting. "Die gemeente betaalde jaarlijks ƒ85.000 te veel. Dat is toch ongelofelijk", roept Van der Werff verontwaardigd. Als het aan hem lag, wordt er een parlementaire commissie in het leven geroepen die "het wangedrag" van gemeenten en provincies bij de inkoop van energie gaat onderzoeken.

Spark Energy ging in april 2000 met z'n zessen van start, in een kantoortje van 20 vierkante meter groot. Inmiddels zijn er zo'n 80 medewerkers en heeft het een gecontracteerd vermogen van ƒ80 miljoen. Winstgevend zijn ze nog niet, maar volgend jaar moeten er zwarte cijfers geschreven kunnen worden. Daarna overweegt Spark Energy meer producten aan te gaan bieden. "Gas en groene stroom liggen voor de hand. Maar ons zal je nooit de vuilnis op zien halen", sneert Van der Werff richting de branchevreemde activiteiten van zijn concurrenten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.