De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
Begroting 2002
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Schade voor herverzekeraars pakt aanzienlijk hoger uit

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De terreurdaden in de VS zullen herverzekeraars Swiss Re en Munich Re waarschijnlijk twee keer zo hoge schadeclaims bezorgen dan zij vorige week in eerste instantie hadden aangekondigd. Dit hebben de bedrijven gisteren laten weten. Zakenbank Morgan Stanley stelt dat ook de eerdere ramingen van andere (her)verzekeraars fors hoger zullen uitpakken. Dat verzekeraars door de ramp failliet zullen gaan, is volgens de bank zelfs een zekerheid.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 33kb)
Rampgebied in New York. (Foto: REUTERS)
Swiss Re gaat nu uit van een bedrag van 1,4 miljard (Hfl.3 miljard) tegen een eerdere schatting van 0,9 miljard. Munich Re heeft zijn schadepost met 1,1 miljard opgehoogd tot 2,1 miljard (Hfl.4,6 miljard). De herverzekeraars komen op een hogere schade doordat inmiddels ook andere gebouwen in Manhattan zijn ingestort of beschadigd als gevolg van het inzakken van het World Trade Center.

De twee torens van het WTC-gebouw waren bij de Swiss Re herverzekerd voor 538 miljoen, grofweg eenderde van de totale claim die de Zwitsers verwachten. Voor Munich Re is de aanslag in de VS de grootste catastrofe uit zijn bestaan. De 2,1 miljard die het nu moet uittrekken is gelijk aan 11,5% van het premie-inkomen vorig jaar. Dit overtreft de schade van het Duitse concern na de aardbeving in San Francisco in 1906, tot voor kort de grootste verzekerde schade. De nieuwe schatting van Swiss Re komt overeen met tweederde van de winst van concern in 2000. De Zwitsers weten nog niet hoe ze de claims gaan financieren.

De verwachting is dat straks vooral kleinere herverzekeraars niet aan hun betalingsverplichtingen zullen kunnen voldoen. Morgan Stanley schat de kans op faillissementen op "bijna 100%". De Amerikaanse bank kijkt daarbij nadrukkelijk naar de Britse markt, waar herverzekeraars onder de vlag van Lloyd's vaak onderling herverzekerd zijn. "Hierdoor ontstaat een spiraal van schades, waarbij verzekeraars elkaar de claim als een hete aardappel doorgeven."

Bij omvallende herverzekeraars zal volgens Morgan Stanley tevens het voortbestaan van de directe verzekeringsmaatschappijen op het spel komen te staan. "Want een failliete herverzekeraar zal niet uitkeren. De verzekeringsmaatschappijen die bij zo'n herverzekeraar dekking hadden, zullen de schade van hun klanten desondanks moeten uitkeren."

Het zijn niet alleen schadeverzekeraars, die delen van de WTC-schade zullen doorschuiven aan hun herverzekeraars. Ook levensverzekeraars hebben zich ingedekt tegen al te hoge claims. In het geval van de terreuraanslagen zal de zogeheten 'clash-dekking' in werking treden. Deze herverzekering komt tot uitkering zodra een verzekeraar geconfronteerd wordt met meerdere verzekerde levens in één gebeurtenis.

Standard & Poor's heeft eerder deze week de verwachting uitgesproken de kredietwaardigheid van vele bij de ramp betrokken verzekeraars en herverzekeraars naar beneden te zullen bijstellen.

QBE, de grootste verzekeraar van Australië, werd woensdag als eerste lager ingeschaald.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.