De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
Begroting 2002
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  AEX meer dan 5 pct. lager
Grote paniek op beurzen

Van onze financiële redactie

   
 

AMSTERDAM - De paniek sloeg gisteren weer keihard toe op de aandelenbeurzen. Binnen Europa vielen de hardste klappen in Frankfurt en Amsterdam, waar de AEX-graadmeter meer dan vijf procent verloor en met een slotstand van ruim 410 griezelig dicht de 400 punten-grens naderde.

Eind vorige maand stond de index nog op ruim 523 punten. In 2000 schoot de graadmeter zelfs even door de 700-grens. Angst voor een recessie in de Verenigde Staten houdt de beurzen al een jaar lang in een ijzeren greep. Het prille herstel dat begin deze maand leek in te zetten werd volledig om zeep geholpen door de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten.

Onzekerheid is troef, hetgeen zich gisteren vertaalde in een stortvloed aan verkooporders. Stevig lager openende koersen op Wall Street maakten een einde aan de hoop dat koopjesjagers alsnog voor herstel in Amsterdam en elders in Europa zouden zorgen.

Escalatie

Beleggers lijken rekening te houden met het zwartste scenario: een escalatie van het terreurdrama. "Luchtvaartmaatschappijen en hotelketens lijden nu al direct schade", aldus een analist. "Maar als het conflict doorzet dan ontstaan er mogelijk handelsbarrières en zal het vertrouwen van producenten én consumenten een forse knauw krijgen."

De wereldwijde recessie die daar op kan volgen zal vooral financiële instellingen en technologiebedrijven hard raken, voorspellen analisten. "In Europa zit nu al een jaar recessie in de aandelenprijzen verwerkt", meent een van hen, die vermoedt dat in de VS de koersen worden gesteund.

Volgens Sylvester Eijffinger, hoogleraar monetaire economie aan de Katholieke Universiteit Brabant, hebben de centrale banken in zowel Europa en de VS gedaan wat ze konden door extra kredieten ter beschikking te stellen en de korte rente te verlagen.

Het verder terugschroeven van deze rente zou wel eens averechts kunnen werken, omdat het de angst voor toenemende inflatie aanwakkert. En dat leidt weer tot een stijging van de lange rente; een tendens die zich nu al op de markt aftekent.

"Bovendien kunnen we na deze week wel concluderen dat alleen een renteverlaging onvoldoende is om het vertrouwen van consumenten en producenten op te peppen", benadrukt Eijffinger. "De bal ligt nu bij de politiek."

De Tilburgse hoogleraar ziet vooral in Europa enorme mogelijkheden om slagkracht van de economie sterk te vergroten, bijvoorbeeld door te kappen in de regeljungle op de arbeidsmarkt. "Dat zou het vertrouwen van het bedrijfsleven een enorme opkikker geven, en ons vermogen om de huidige schokken op te vangen sterk vergroten. Maar helaas zie ik Brussel niet met zo'n voorstel komen. Het blijft dus een triest verhaal."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.