De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
Begroting 2002
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Ruding: Aanslagen hebben VS in recessie gedompeld

door Ronald van Gessel

   
 

BRUSSEL - "We moeten er geen doekjes om winden, de gruwelijke terreurdaden in New York en Washington hebben de VS in een recessie gedompeld. Maar Europa zal de dans net ontspringen en een minimale groei blijven vertonen. Dientengevolge zullen de komende maanden de wisselkoers van euro en dollar weer op pariteit komen. We moeten echter niet al te dramatisch doen over een negatieve groei in de VS, op het huidige hoge niveau kan het best even wat minder."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 19kb)
Onno Ruding.
Onno Ruding, vice-voorzitter van de Amerikaanse Citigroup, maakt een 'damagereport' op na de aanslagen. "Ik hoorde van het eerste vliegtuig en dacht nog: dit is een ramp. Maar de gebeurtenissen daarna waren duidelijk, dit beïnvloedt het denken van de mensen en de wereldeconomie nog vele maanden. Alleen al dit derde kwartaal mist de Amerikaanse economie vele productieve dagen. Het vierde kwartaal zal niet anders zijn en ook het eerste kwartaal volgend jaar. De gewone Amerikaan, ook ver van New York, is zijn gevoel van zekerheid in eigen land kwijt en dat poets je niet zomaar weg."

Citigroup zat niet in het WTC in New York, maar liet wel de kantoren daar en in Londen ontruimen na de aanslag omdat onduidelijk was of Europa ook getroffen zou worden.

"Voor de aanslagen behoorde ik nog bij de mensen die dachten dat een recessie in de VS dichtbij was, maar nu is zeker dat er een lichte recessie komt. Hoe lang die duurt, hangt voornamelijk af van de vergelding. Het voor de economie slechtste scenario is dat de VS een lange, moeizame oorlog voeren op vele fronten. Als daar ook nog Irak bij wordt betrokken, zal de olieprijs stijgen en gaat het echt mis. Maar ik denk dat de vergelding geproportioneerd zal zijn, de VS krijgen Europa niet mee in al te zware acties."

De groei in Europa taxeert Ruding dit jaar op 1% (raming Europese Commissie in april was 2,8%), terwijl 2% volgend jaar absoluut onhaalbaar is. Voor de VS ziet hij mede door het slechte eerste kwartaal volgend jaar maar een half procent groei, dit jaar is een lichte krimp mogelijk, ook veel minder dan de prognoses van enkele maanden geleden.

Ruding heeft lof voor de acties van de centrale banken tot nog toe, die alle problemen op de geldmarkt hebben voorkomen met renteverlagingen en toevloed van extra middelen. "Niemand heeft echt domme dingen gedaan en de reacties waren stabiel. Europa heeft nu voor het eerst echt de voordelen van de euro geproefd, zonder euro was de Italiaanse lire zeker door speculatie onderuitgehaald. Nu is dat niet gebeurd. Dat is grote winst. De euro zal dan ook zeker de komende maanden aan waarde winnen."

Ruding maakt zich meer zorgen over Japan dan over de andere grote blokken, Europa en de VS. "Japan is echt een konijn dat gevangen is in de koplampen van een auto. Men denkt het oude spoor op te kunnen nemen van een vergrote export door een lage yen-koers, maar dat werkt niet meer. Japan doet onvoldoende om het enorme bedrag aan slechte leningen waar de banken mee kampen aan te pakken en de overheid doet te weinig om de consumptie te stimuleren. Ik maak me echt zorgen over de Japanse economie."

De Amerikaanse economie komt er weer bovenop, al kan het wel tot het derde kwartaal volgend jaar duren voordat er weer een plusje is. "Mensen gaan toch weer vliegen, maar de luchtvaartmaatschappijen zijn blijvend geconfronteerd met hogere kosten van beveiliging, dat zijn structurele kosten. Ik voorzie dan ook een versnelde reeks van concentraties en overnames, dan kan niet anders om die kosten te drukken. En dan heb ik het niet over toch al marginale maatschappijen als het Belgische Sabena, maar over de echte grote Amerikaanse jongens."

Dat de verzekeringsmaatschappijen moeten bloeden vindt Ruding niet zo erg, "dat gebeurt wel vaker, bijvoorbeeld met een hurricane. Dat soort eenmalige tegenslagen is men wel gewend."

Europa zal dit jaar volgens Ruding tevreden moeten zijn met 1% groei, met alle consequenties van oplopende werkloosheid en begrotingen die niet meer kloppen. "De Nederlandse begroting is nu gebaseerd op drijfzand, daar kan minister Zalm niets aan doen, het was te laat om nog aanpassingen te doen. Hetzelfde geldt voor de begrotingen van de andere eurolanden. Voor Nederland is het vervelend dat net volgend jaar tijdens de verkiezingen uit zal komen dat de cijfers niet kloppen. Toch vind ik het vooral belangrijk dat Nederland de lonen matigt. We zijn al drie jaar bezig ons uit de markt te prijzen en dat gaat nu wel heel snel. Bovendien bezuinigt de huidige begroting niet en dan is het wel heel moeilijk daar weer mee te beginnen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.