De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
Begroting 2002
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Publiek in de rij voor gasmaskers

door Roy Klopper

   
 

DEN HAAG - Veel Nederlanders treffen momenteel voorzorgsmaatregelen om zich te beschermen tegen de gevolgen van een eventuele terreuraanval.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Legerdumps en fabrikanten signaleren een stijgende verkoop van nieuwe en gebruikte luchtmaskers. (Foto: PVW/RONALD BAKKER)
Sinds ook ons land openlijk oorlogstaal bezigt naar aanleiding van de terreuraanslagen in de VS, is de vraag naar gasmaskers in ons land gegroeid. Legerdumps en fabrikanten signaleren een stijgende verkoop van nieuwe en gebruikte luchtmaskers.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, formeel verantwoordelijk voor de veiligheid van burgers, acht de aanschaf van maskers in dit stadium volstrekt nutteloos. Een zegsman van het departement noemt het fenomeen desgevraagd zelfs 'ridicuul'.

In weerwil hiervan melden zich sinds enige dagen voor het eerst particulieren bij de in beschermingstechnieken als gasmaskers gespecialiseerde multinational Dräger in Zoetermeer. Dit bedrijf doet normaal gesproken louter zaken met industrieën en brandweerkorpsen. "Maar sinds een week krijgen we ook veel verzoeken van individuele burgers", aldus zegsman M. de Groot.

Populair is een 'volgelaatsmasker' met een luchtfilterbus die verschillende gevaarlijke stoffen afvangt. Ook 'brandvluchtkappen' kunnen uitkomst bieden. De kap met binnenmasker, die volledig over het hoofd wordt geplaatst, is brandwerend en voorzien van een luchtfilterbus die gevaarlijke brandgassen als koolmonoxide, chloor en blauwzuur neutraliseert. De kosten liggen tussen de 250 en 300 gulden.

Schijnveiligheid

Dräger-zegsman De Groot vreest een gevoel van 'schijnveiligheid' bij kopers van de maskers. "Een luchtmasker beschermt niet tegen alle soorten gas. Per incident zou je moeten bezien welk product het meest soelaas biedt. Het is geenszins zo dat je met een masker niets meer kan gebeuren." Het bedrijf wil geen munt slaan uit de huidige spanning in de wereld. "We weigeren onze omzet te verhogen door stemmingmakerij. Zo gaan we nu niet plotseling adverteren."

De Groot waarschuwt dat het masker-gebruik nauw luistert. "En juist in panieksituaties als bij een terreuraanval gebeuren gekke dingen. In oorlogen zijn meer doden gevallen door onjuist gebruik van luchtfilters dan door het onbeschermd inademen van schadelijke gassen." Hij adviseert gebruikers om op een rustig moment vertrouwd te raken met de werking van het masker.

De legerdumps zeggen onvoldoende bevoorraad te zijn voor een stormloop op maskers bij calamiteiten. "We hebben wel een buffer, maar onvoldoende om er een leger mee uit te rusten", aldus de directie van de firma Marwi in Driebergen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.