ALMELO - De voorzitter van de Vereniging Evenementenvuurwerk Nederland (VEN), G. Wagenvoort, blijkt kort na de vuurwerkramp in Enschede te zijn gebeld door een rijksambtenaar die hem adviseerde bepaalde dossiers te laten verdwijnen.
Dat heeft Wagenvoort gisteren verklaard tijdens de getuigenverhoren voor de Almelose rechtbank. Wagenvoort weigerde echter de naam van de ambtenaar te onthullen. De betrokken persoon zou hem bovendien hebben toevertrouwd dat 'de papierversnipperaars bij de overheid op volle toeren draaien'.
Wagenvoort dreef zichzelf door deze uitlatingen behoorlijk in het nauw. Ook na aandringen van de rechter weigerde hij de identiteit van de betrokken persoon bekend te maken. Het enige wat hij kwijt wilde, is dat het om een ambtenaar van een ministerie gaat. Wagenvoort volgde het advies op en bracht de dossiers met daarin onder meer informatie over de ontplofte vuurwerkopslag S.E. Fireworks elders onder. Later bood hij alsnog delen aan aan de commissie-Oosting. De documenten zouden voor een deel bestaan uit aansporingen richting de overheid om na de ramp in Culemborg in 1991 de vuurwerkbranche strenger aan te pakken.
Nadat advocaat mr. P. Plasman, raadsman van S.E. Fireworks-directeur R. Bakker, verklaarde dat Wagenvoort zijn eigen positie in gevaar zou brengen wanneer hij de identiteit zou onthullen, werd besloten de kwestie achter gesloten deuren te bespreken. Daarbij kreeg de vuurwerkhandelaar in het bijzijn van de raadslieden en de officieren van justitie de gelegenheid een toelichting te geven op zijn redenen de naam niet te willen noemen.
De rechtbank oordeelde uiteindelijk dat Wagenvoort de kans krijgt een advocaat in de arm te nemen, waarna het punt op 10 oktober achter gesloten deuren verder wordt besproken. Overigens deed advocaat mr. G. Meijers, de raadsman van de tweede Fireworks-directeur W. Pater, eerder al aangifte van verduistering, omdat de gemeente Enschede bepaalde documenten aan het onderzoek zou hebben onttrokken door ze te vernietigen.