De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
Begroting 2002
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Prof. Pinto kandidaat
Leefbaar Nederland

door Milco Aarts

   
 

AMSTERDAM - Professor David Pinto, minderhedenkenner bij uitstek, gaat de politiek in. Deze week heeft hij zich in een brief aan het bestuur van Leefbaar Nederland kandidaat gesteld voor het lijstrekkerschap van die partij. Een functie die hij samen met Pim Fortuyn wil gaan vervullen. Fortuyn maakte al eerder bekend dat hij de kar van Leefbaar Nederland wil gaan trekken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
David Pinto (Foto: Jeroen Oerlemans)
"Pim en ik kennen en waarderen elkaar", aldus Pinto. "Ik denk dat een combinatie van ons beiden een ongelofelijk electoraal succes zal betekenen."

Volgens de Amsterdamse hoogleraar interculturele communicatie liggen de ideeën van Fortuyn in het verlengde van zijn eigen gedachtegoed. "We zijn allebei wars van de incestueuze politiek die in Nederland wordt bedreven. De huidige praktijk is dat een bijzonder kleine groep burgers onderling alles regelt, vooral voor zichzelf. Dat moet afgelopen zijn. De politiek moet weer sprankelend en spannend worden."

Failliet

Ook op het gebied van de minderheden vaart Fortuyn dezelfde koers als hijzelf, zegt Pinto. "Al jaren roep ik dat het minderhedenbeleid failliet is. Ik hoop dan ook met Leefbaar Nederland te bereiken dat die hele integratiefabriek wordt opgedoekt. Het kost miljarden, maar werkt niet. Zeker niet als je het vergelijkt met de ons omringende landen die geen minderhedenbeleid kennen. Allochtonen hier doen het veel slechter op de twee belangrijkste gebieden: onderwijs en arbeidsmarkt. Daarentegen scoren ze weer wel hoger als je kijkt naar de criminaliteitscijfers."

Pinto, die al in de jaren zeventig riep dat we moesten oppassen dat we "onze buitenlanders niet doodknuffelen", is de bedenker geweest van het huidige inburgeringscontract. Hiermee worden nieuwkomers in Nederland onder meer verplicht de taal te leren en kennis te nemen van de hier heersende normen en waarden. De hoogleraar die zich als bijnaam 'de Emile Ratelband van de allochtonen' verwierf, heeft zich doen kennen als een politieke 'zapper.' Achtereenvolgens was hij actief in de PvdA, D66 en de VVD.

Van kritiek op Fortuyn als zou die een hekel hebben aan buitenlanders moet Pinto niets hebben. "Dat is absolute onzin. Pim en ik vormen samen zo'n beetje alle minderheden. Zelf ben ik een drievoudige allochtoon: Ik ben Marokkaan, jood en Berber. Het enige dat ik niet ben is homo, maar dat is Pim weer wel."

Pim Fortuyn laat desgevraagd weten niets in een eventueel duoschap te zien. "Dat zal niet gebeuren. Het is niet zo dat ik iets tegen de persoon van Pinto heb, maar ik heb nog nooit iets goeds zien komen uit dergelijke samenwerkingsverbanden. Maar uiteindelijk ga ik niet over deze kwestie, daarvoor moet u bij het bestuur van Leefbaar Nederland zijn."

Het partijbestuur zal zich nader over deze kwestie beraden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.