De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
Begroting 2002
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Melkert valt samen
met CDA kabinet aan

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - PvdA-fractieleider Melkert heeft gisteren in de Tweede Kamer, ondanks een afspraak die hij eerder met zijn coalitiegenoten VVD en D66 had gemaakt, met steun van het CDA gaten in de begroting van minister Zalm (Financiën) geschoten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Ministers Zalm en Jorritsma en fractieleiders Dijkstal en Melkert schateren het uit. (Foto: ANP)
Samen met CDA-leider De Hoop Scheffer diende Melkert gisteren een 'vloot' aan voorstellen in die ofwel extra geld kosten, dan wel de inkomensverschillen tussen mensen met een hoog en een laag inkomen moeten verkleinen.

Zo wil de PvdA'er, die door de steun van de oppositie toch op een meerderheid kon rekenen, een grotere belastingkorting voor gezinnen met kinderen, die bovendien inkomensafhankelijk moet zijn.

Daarnaast pleitte de PvdA'er voor een extra belastingkorting voor 65-plussers met een klein pensioen en droeg het kabinet op hier de komende weken plannen voor uit te werken. Ook wil Melkert meer geld voor langdurig zorgverlof en het opleiden van artsen.

VVD en D66 steunden de voorstellen van Melkert gisteren niet. De partijen hadden vorige week met de PvdA afgesproken dat deze week geen voorstellen zouden worden ingediend om de begroting van het kabinet te wijzigen of om extra geld te vragen.

Volgens VVD-leider Dijkstal en diens D66-collega De Graaf is dit op dit moment niet aan de orde omdat na de aanslagen in de Verenigde Staten sprake is van een zeer onzekere situatie, waardoor later dit jaar zou kunnen blijken dat eventueel extra geld nodig is voor zaken als veiligheid of een extra impuls voor de economie en het consumentenvertrouwen.

Wao'ers

Premier Kok was tijdens het debat somber gestemd over het terugdringen van het almaar groeiende aantal wao'ers en erkende ruiterlijk dat de twee paarse kabinetten er niet in geslaagd zijn het probleem aan te pakken.

Volgens de minister-president moet het probleem van de blijvende toename van het aantal wao'ers als een duidelijk 'minpunt' in de afgelopen kabinetsperiode worden gezien.

"Dit ernstige sociaal-economische vraagstuk is helaas niet van een goed antwoord voorzien. Voor mijzelf is dat een minpunt", aldus de premier.

Kok is evenmin optimistisch over de mogelijkheden om de komende maanden alsnog met oplossingen te komen om het naar 1 miljoen uitkeringsgerechtigden stijgende wao-probleem weer in een dalende lijn te brengen.

De premier wees op het feit dat de door het kabinet ingestelde commissie-Donner met een aantal voorstellen is gekomen, maar dat de Sociaal Economische Raad (SER) meer tijd dan verwacht nodig had om hier een advies over uit te brengen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.