De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 17 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Onderzoek naar transacties terrorist in aandelen herverzekeraars
Bin Laden speculant
op de beurs

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - De FBI onderzoekt of topterrorist Osama bin Laden aan de vooravond van de aanslagen in de VS via de beurs heeft gespeculeerd op een koersdaling van grote verzekeraars en luchtvaartmaatschappijen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Osama bin Laden. (Foto: REUTERS)
Het zou onder meer gaan om transacties in aandelen van de Franse verzekeringsreus AXA, alsmede de Duitse herverzekeraar Munich Re en het Zwitserse concern Swiss Re. De bedrijven staan te boek als herverzekeraars van het World Trade Center, dat bij de aanslagen in New York is vernietigd.

Het is niet bekend of de verdachte beurstransacties ook in Amsterdam zijn verricht. Met de aankoop van onder meer putopties en het opbouwen van zogeheten 'short'-posities zou geprofiteerd zijn van een daling van de koersen. 'Short gaan' betekent dat aandelen worden verkocht die nog niet in het bezit zijn van de verkoper. De bedoeling is de stukken op een later tijdstip te kopen tegen een lagere prijs.

Winst

De winsten van de transacties zijn mogelijk gedeponeerd bij Amerikaanse banken, waardoor de FBI de juridische bevoegdheid heeft om op te treden. De Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) is betrokken bij het onderzoek en heeft de hulp ingeroepen van beursautoriteiten in Europa.

Netwerk

Het ministerie van Financiën in Washington heeft een 'task force' in het leven geroepen om de internationale geldstromen van multimiljonair Bin Laden in kaart te brengen. In het financiële netwerk van de terreurleider is mogelijk ook een belangrijke rol weggelegd voor bedrijven en instellingen in Nederland.

Verspreid over Europa zouden diverse dekmantelfirma's en fondsenwervers betrokken zijn bij de financiering van terreuraanslagen, zo verklaart een medewerker van de Amerikaanse secret service tegenover deze krant. "Nederland is vanwege zijn centrale ligging en open maatschappij een gewilde uitvalsbasis voor de financiële stromannen van Bin Laden", aldus de functionaris.

De Amerikaanse terreurexpert Yossef Bodansky zegt al langer over aanwijzingen te beschikken dat Amsterdam een 'financieel centrum' is voor de organisatie van Bin Laden. De geldstroom loopt volgens Bodansky via duistere holdingmaatschappijen in Luxemburg. "Zij investeren in Amsterdamse bedrijven die actief zijn in de scheepsbouw en maritiem transport", aldus Bodansky, die namens het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een 'task force' leidde voor onderzoek naar terroristische bewegingen.

Bodansky onthult in het boek 'Bin Laden, de man die Amerika de oorlog verklaarde', verder dat islamitische terroristen handelen in verdovende middelen en met de georganiseerde misdaad samenwerken bij het witwassen van drugswinsten. Verder zouden handlangers van Bin Laden en andere terreurleiders belangen hebben in de Europese seksindustrie. Zo zouden extremisten schuilgaan achter een wijdvertakt prostitutienetwerk van Noord-Afrikaanse en Bosnische vrouwen in met name Antwerpen. De prostituees worden volgens Bodansky ingezet voor het infiltreren van de 'high society' in het Westen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 17 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.