De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 17 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Pakistan in zwaar weer

Van onze redactie

   
 

ISLAMABAD - Een delegatie van vooraanstaande Pakistaanse functionarissen zal vandaag in Zuid-Afghaanse stad Kandahar aankomen met de eis dat de daar zetelende Taliban-regering Osama Bin Laden uitlevert aan de Verenigde Staten. Zo niet, dan riskeren de Taliban een wraakaanval door de VS zonder weerga.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
President Bush in Camp David. (Foto: AP)
De beslissing van de regering van generaal Pervez Musharraf om de zijde van Washington te kiezen, heeft hem onmiddellijk in grote problemen gebracht in eigen land. De straten van de hoofdstad Islamabad en elders in Pakistan waren gisteren het terrein van demonstraties door reactionaire moslims, die betoogden tegen hulp aan de VS.

Betogers verbrandden Amerikaanse vlaggen en scandeerden slogans ter ondersteuning van Bin Laden en zijn al-Qaida-groepering. "Als Afghanistan wordt aangevallen, zullen we deelnemen aan de strijd aan de zijde van de Taliban", zo riep de militante moslim-leider Abdul Ahad een duizendkoppig gehoor toe in het noordwesten van Pakistan, niet ver van de Afghaanse grens.

De positie van president Musharraf is daarmee een heikele geworden. Hij was gisteren dan ook de hele dag in conclaaf met politici en moslim-geestelijken teneinde hun steun te winnen voor een aanval van de VS op Afghanistan. "Elke beslissing van de Pakistaanse regering is er op gericht de eenheid, integriteit en het welzijn van de natie te bevorderen", zo kregen de geestelijken te horen.

Luchtruim

Een dergelijke stellingname zou geen deelname van het Pakistaanse leger aan de vijandelijkheden betekenen, maar veeleer het gebruik van Pakistaans grondgebied en luchtruim voor militaire acties door de VS. Ook zullen havens beschikbaar worden gesteld aan de Amerikaanse vloot. De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, Abdul Sattar, onderstreepte dit nog eens door te zeggen dat "Pakistan niet zal deelnemen aan een multinationale legermacht, mocht het komen tot een invasie van Afghanistan. Pakistan zal niet deelnemen aan welke militaire actie buiten zijn grenzen dan ook."

Maar voorlopig ziet het er niet naar uit dat de moslim-leiders zich veel gelegen laten liggen aan de woorden van de door het leger gedomineerde regering. Een aantal van hen, benaderd door Musharraf om hun invloed bij de Taliban te doen gelden, hebben dat regelrecht van de hand gewezen. "We hebben de regering gezegd dat het ons zeer spijt, maar dat we dat niet kunnen doen. We hebben dergelijke invloed ook niet op de Taliban", aldus Amir ul-Azeem, woordvoerder van Pakistans best georganiseerde religieuze partij, Jamaat-e-Islami (Partij van de Islam).

Tegelijkertijd krijgt Pakistan te maken met een nieuwe vloedgolf van Afghaanse vluchtelingen. Met name in de buurt van Peshawar, op de weg van Kaboel naar Islamabad, net ten oosten van de roemruchte Khyberpas, zijn in de afgelopen jaren al grote groepen vluchtelingen neergestreken. Ook onder hen begint de stemming grimmig te worden: "Als Afghanistan wordt aangevallen, gaan we terug om te vechten, net zoals we tegen de Russen hebben gedaan", zei Mohammad Ibrahim, een van de twee miljoen Afghaanse vluchtelingen in Pakistan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 17 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.