De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 17 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Bin Laden-groep in februari opgepakt
Gifaanval beraamd
op Europarlement

Van onze redactie

   
 

AMSTERDAM - De Britse politie heeft begin dit jaar een zestal Algerijnse terroristen gearresteerd die van plan waren een aanval met het dodelijke zenuwgas sarin uit te voeren op het Europees Parlement in Straatsburg. De aanval had moeten plaatsvinden tussen 11 en 14 februari van dit jaar tijdens een zitting waar de meesten van de 624 europarlementariërs aanwezig zouden zijn.

De 'Britse' groep was opgezet en gefinancierd door de Saoedische terrorist Osama bin Laden, zo meldt de krant The Sunday Telegraph.

De aanslag kon worden verijdeld nadat de Duitse politie in Frankfurt een groep verdachten had aangehouden die met de Britse cel samenwerkte.

Toen de Duitse politie even voor kerst vorig jaar toesloeg en een aantal vermeende leden van de terreurgroep van Bin Laden in Frankfurt in de kraag vatte, werd al spoedig duidelijk dat het commando opdracht had een aanslag in Straatsburg te plegen.

Tot op heden werd aangenomen dat de terroristen een aanslag wilden plegen op een kerstmarkt in het centrum van de stad, maar gisteren onthulde de Britse krant dat niet willekeurige burgers het slachtoffer moesten worden, maar europarlementariërs.

Het moordcommando was gestationeerd in Engeland, waar Bin Laden ongeveer vijfduizend jonge moslims als aanhanger heeft. Geestverwanten uit Milaan en Frankfurt hadden ook aan de gifgasaanval moeten deelnemen.

De krant meent te weten dat de terroristen van plan waren het gas sarin in het gebouw van het Europees parlement te spuiten. Dit gif is ongeveer 26 keer dodelijker dan cyanide. Bovendien is het reukloze gas makkelijk te fabriceren en vrijwel onmogelijk op te sporen. In maart 1995 gebruikten leden van een Japanse sekte sarin in de metro van Tokio. Er vielen twaalf doden en meer dan vijfduizend mensen raakten gewond.

De zes gearresteerde Algerijnen werden opgepakt en voorgeleid, maar de aanklacht werd na enkele dagen ingetrokken. Veiligheidskringen melden nu, aldus de Sunday Telegraph, dat dit gebeurde op verzoek van de Britse inlichtingendienst MI5. Die zou op het spoor zijn van andere plannen van de groep, en de terroristen willen observeren.

Uranium

Leden van het terroristische netwerk van Bin Laden hebben meerdere keren getracht verrijkt uranium te kopen om daarmee nucleaire wapens te maken. De informatie is afkomstig van Jamal Al-Fadl, een voormalige medewerker van Bin Laden die de afgelopen jaren informatie aan de Amerikaanse federale politie FBI heeft verstrekt.

Pogingen de radioactieve stof te verkrijgen, zijn gedaan in de voormalige Sovjet-Unie en in Soedan. Volgens Al-Fadl heeft hij zelf geprobeerd voor 1,5 miljoen dollar uranium in Soedan te kopen. Hij zou zich echter uit de onderhandelingen hebben teruggetrokken en niet weten of de koop doorgang heeft gevonden.

Bronnen rond de Israëlische veiligheidsdienst melden ook dat Bin Laden van plan was om in Kazachstan een compacte nucleaire bom te kopen. Het is onduidelijk of Bin Laden op dit moment over dergelijke wapens beschikt. De terrorist zelf verklaarde in een interview dat "wij het niet als een misdaad beschouwen om nucleaire of chemische wapens te bezitten. Wij hebben het recht om ons te verdedigen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 17 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.