De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 12 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  GroenLinks wil uitleg over BVD-top 15

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - GroenLinks wil uitleg van de Binnenlandse Veiligheidsdienst over de top-15-lijst van verdachte personen waarop jarenlang het de Molukse GroenLinks-senator Sam Pormes voorkwam.

Volgens GroenLinks-fractievoorzitter De Boer is het ronduit merkwaardig dat een dergelijke lijst met personen die onder de aandacht stonden van de Landelijke Bijstandsgroep Terreurbestrijding, bestaat en in handen is gekomen van De Telegraaf.

"Ik adviseer Pormes om op basis van de Wet openbaarheid bestuur de lijst op te vragen bij de BVD", aldus De Boer.

Progressief

Gisteren gaf Pormes, die in 1982 zeven maanden heeft vastgezeten voor betrokkenheid bij een schietpartij op een politie-auto maar in hoger beroep werd vrijgesproken, na de publicatie in deze krant over zijn verleden tekst en uitleg. Het bevreemdt de 47-jarige Assenaar dat hij voorkwam in de top-15. "Als ìk tot deze vijftien personen behoor dan kan Nederland rustig gaan slapen", aldus Pormes.

De GroenLinkser bevestigde dat in 1979 e het huis van zijn schoonouders in Assen, waar hij tijdelijk woonde, is beschoten. Volgens Pormes is nooit opgehelderd wie er achter de beschieting zaten.

Volgens De Boer heeft Pormes volledig opening van zaken gegeven voordat hij toetrad tot de GroenLinks-fractie in de senaat. De fractievoorzitter vindt het te ver gaan dat elke volksvertegenwoordiger wordt gescreend door de BVD, maar sluit dit in uitzonderlijke gevallen ook niet uit.

De senator ontkent elke betrokkenheid bij de Molukse gijzelingsacties in de jaren '70. Wel geeft hij toe dat hij een buitenbeentje was in de Molukse gemeenschap. "Ik maak deel uit van het progressieve deel van de Molukse gemeenschap", aldus Pormes. "Volgens mij is de RMS, de vrije republiek der Zuid-Molukken, een koloniaal product. Dat heeft in onze gemeenschap die conservatief is een enorme schok veroorzaakt. Als je zo stelling neemt, dan ontstaat er een soort tweedeling."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 12 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.