De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 8 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wall Street levert in
   
 

NEW YORK - Beurskoersen op Wall Street en op Nasdaq gingen gisteren onderuit. Rond de klok van negen uur stond de Dow Jones-index op een verlies van 2,0% op 9640,99 punten. De technologiegedreven Nasdaq leverde rond dat tijdstip 0,2% in op 1702,41 punten. Daarmee testen de indexen naar hun laagste punt van dit jaar. Die daling was bijna volledig toe te schrijven aan een onverwacht sterke stijging van de Amerikaanse werkloosheid. De breder gedragen S&P-500-index daalde zelfs naar het laagste punt in drie jaar.

Het percentage werklozen onder de beroepsbevolking van de Verenigde Staten is vorige maand ten opzichte van juli gestegen van 4,5 tot 4,9. Dat is het hoogste niveau in vier jaar. Economen hadden gerekend op een veel geringere stijging van het werkloosheidspercentage tot 4,6. Het aantal arbeidsplaatsen, exclusief de landbouw, nam af met 113.000. Economen hadden daarentegen in doorsnee een vermindering voorspeld met 18.000.

De stijgende werkloosheidscijfers zullen een depressieve werking hebben op consumenten, vrezen economen. Het zal de beurskoersen geen goed doen in de komende weken, en mogelijk zelfs komende kwartalen. Enkele economen menen zelfs dat het stelsel van Amerikaanse banken (Fed) er nu niet omheen kan om volgende maand de officiële rentetarieven opnieuw te verlagen. De Fed deed dat al zeven maal dit jaar. De dollar moest aan terrein prijsgeven.

Bedrijven die de consumentenmarkt bedienen, zoals Wal-Mart en Home Depot, zagen hun beurswaarde dan ook sterk achteruitgegaan. De koers van bedrijvenconglomeraat General Electric moest eveneens flink terug. Het was gisteren een memorabele dag voor General Electric. Het bedrijf nam na twintig jaar afscheid van bestuursvoorzitter Jack Welch.

Chipfabrikant Intel probeerde beleggers nog te sussen. In het huidige kwartaal gaan de zaken beter dan investeerders verwachten, liet het concern weten in een officiële verklaring. De omzet zal uitkomen op om en nabij de $6,5 miljoen. De koersdaling van Intel bleef daardoor binnen de perken




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 8 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.