De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 4 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Dochters van een fantast

door Jon Visbeen

   
 

NEW YORK - De wantoestanden in het vrouwentennis zijn al tot in den treure beschreven. Vaders met losse handjes, tennisdochters (Lucic), die zelfs moesten vluchten, hypocriete coaches, de slag om hetzelfde prijzengeld als de mannen, een beschermende organisatie (WTA), die het zelfs presteerde de aard van een blessure (Serena Williams) niet naar buiten te brengen, en dat is pas een deel van de waslijst aan minder prettige zaken, die het damescircuit soms een pathetische uitstraling geven. Hoezeer de kindsterretjes in niets verhullende tennispakjes het publiek ook graag anders willen doen geloven.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 22kb)
Richard Williams. (Foto: REUTERS)
Volgens de Amerikaanse schrijver Jon Wertheim, werkend voor 'Sports Illustrated', is het allemaal nog een graadje erger dan tot voorheen werd aangenomen. Van zijn hand verscheen aan de vooravond van de US Open 2001 het boek 'Venus Envy' (vrij vertaald Venus-nijd) en daarin richt hij zijn pijlen met name op Richard Williams, de vader/coach van de zo succesvolle Venus en Serena. Pa Williams, die tegenwoordig als nieuwste hobby de fotografie heeft en de ganse dag met allerlei lenzen en toestellen in de weer is, heeft het nooit al te nauw genomen met de waarheid, zo blijkt uit de onthullende en spraakmakende uitgave.

Tien jaar geleden schreeuwde hij al van de daken, dat sportkledingfirma's en reclamejongens in de rij stonden om miljoenencontracten af te sluiten voor zijn toen pas negen- en tienjarige dochters. De 'primeur' sierde zelfs de voorpagina van de New York Times op en dat is niet de allerkleinste en minst gezaghebbende krant in Amerika. Het dagblad had zich een hoop ellende kunnen besparen, want uit navraag werd duidelijk, dat Williams het uit zijn buitenproportionele duim had gezogen.

Maar hij maakte het in andere gevallen nog veel bonter. Wilde bijvoorbeeld van de WTA (Women's Tennis Association) extra geld, omdat zijn dochters het tennisspel verder populariseerden en dat genereerde dan weer meer tv-rechten en sponsorbedragen. Hij schijnt te overwegen Rockefeller Center te kopen, hij bezit de vliegrechten van het Indiase luchtruim en een casino op de Bahama's zou hem 600.000 gulden hebben geboden om te komen optreden als zanger. De heer Williams bazuinde tevens rond, dat hij in zijn middelbare-schoolperiode zowel in het American football als in basketbal een van de topsterren was in Shreveport, nabij Los Angeles. De auteur ontdekte dat niemand op de school ooit van Williams had gehoord, totdat zijn dochters in de belangstelling kwamen te staan.

Die op hun beurt door een hel moeten zijn gegaan, toen zij door hun nietsontziende papa werden klaargestoomd voor de wereldtop. Tenniscoach Rick Macci kon zich herinneren, dat op een keer tijdens een trainingssessie de meisjes aan weerszijden van het net moesten gaan staan op een afstand van zo'n twee meter van elkaar. Zij moesten de ballen keihard naar elkaars hoofd slaan. Toen Venus haar jongere zusje Serena hard op de borst trof waarna zij in snikken uitbarstte, knikte Williams goedkeurend, zo wist Macci zich te herinneren. De sadistische trekjes van beruchte tennisvaders als Jim Pierce of Peter Graf vallen daarbij in het niet.

Over de echtscheiding van zijn eerste vrouw blijken de geleerden het ook niet met elkaar eens te zijn. Feit is wel, dat hij de vader is van vijf kinderen uit zijn eerste huwelijk, van wie er drie geregeld met de Amerikaanse justitie in aanraking komen. Hij liet zijn familie in de steek. De oudste dochter uit dat huwelijk heeft verklaard, dat zijn ex-vrouw twee banen tegelijk had om het hoofd destijds boven water te houden, terwijl bij Williams de miljoenen zich tegenwoordig opstapelen als een papieren berg op kantoor. "Zij (Serena en Venus) konden indirect dankzij mijn moeders inspanningen zover komen in de tennissport", aldus Williams' oudste kind uit zijn eerste huwelijk. Met zijn huidige vrouw Oracene heeft hij eenzelfde aantal koters op de wereld gezet. Van wie er twee wereldberoemd zijn en die allebei de US Open al een keer hebben gewonnen. Ondanks of dankzij hun vader/coach, wiens wegen even onnavolgbaar als ongeplaveid zijn.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 4 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.