De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 29 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Expert zwaar gewond
bij demontage bom

door Jolande Westdorp en Cees Jansen

   
 

ROTTERDAM/ROOSENDAAL - Voor het eerst sinds vijfentwintig jaar is een expert van het Explosieven Opruimings Commando (EOC) gisteren zeer ernstig gewond geraakt bij het demonteren van een bom. Bij het ontmantelen van de kofferbom die vrijwel zeker toebehoort aan een Joegoslavische misdaadorganisatie kwamen in Rotterdam zeer zware explosieven tot ontploffing. Ondanks beschermende kledij werd bij de EOC-man een onderarm afgerukt.

Na een spoedoperatie in het Dijkzigt Ziekenhuis was de toestand van het slachtoffer gistermiddag weer stabiel. Het laatste ongeluk dateert uit 1976, toen het EOC een dode te betreuren had.

De explosieveneenheid was opgetrommeld door Rotterdamse politieagenten die gisternacht tijdens een achtervolging in de wijk Crooswijk plotsklaps met een auto vol explosieven werden geconfronteerd.

Dat gebeurde kort nadat bij een pand in de Paradijslaan, waar volgens omwonenden in wapens en drugs wordt gehandeld, een knallende ruzie was ontstaan. Een bewoner verklaarde tegenover deze krant dat hij de politie had gealarmeerd nadat hij door twee Joegoslavische mannen was bedreigd.

"De twee zeiden dat ze hun sleutel vergeten waren en gingen via mijn achtertuin het huis hiernaast binnen. Plotseling begonnen ze mijn vrienden en mij te bedreigen. Toen we even later een paar auto's langzaam door de straat zagen rijden, hebben we de politie gewaarschuwd. De twee Joegoslaven sprongen onmiddellijk in een zwarte Honda en reden er vandoor met de politie op de hielen."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 23kb)
De politie arresteert een verdachte in Rotterdam. (Foto: Roel Dijkstra)
Een paar straten verder botste de wagen tegen een lantaarnpaal en wist de bestuurder weg te rennen. De man was gisteravond nog voortvluchtig. Waar de tweede inzittende is gebleven, is onduidelijk. Bij het doorzoeken van de auto vonden de agenten een vuurwapen. De auto werd meegenomen naar het politiebureau aan de Boezembocht. Tijdens een tweede doorzoeking van de wagen stuitte de politie op verdachte tassen en koffertjes. Daarop werd de hulp van de EOC ingeroepen. Rond zeven uur in de ochtend kwam de kofferbom bij een poging tot ontmanteling tot ontploffing.

De portiekwoning in de Paradijslaan werd eveneens uitgekamd door explosievenexperts. Een zwaarbewapend arrestatieteam haalde daar gistermorgen een gezin met twee jonge kinderen naar buiten en sloeg de man in de boeien. Een half uur later werd een tweede man ingerekend en geboeid en geblinddoekt afgevoerd. Volgens persofficier mevrouw mr. P. Spoon zijn nog inmiddels nog twee andere personen aangehouden.

Steenbergen

Ook in West-Brabant kwam de EOC voor een riskante klus te staan. Maandagmiddag raakte in Steenbergen een 55-jarige vrouw levensgevaarlijk gewond toen een bom onder haar Volvo ontplofte. Met robotapparatuur onderzochten EOC-deskundigen de onderkant van de wagen. Toen niets werd aangetroffen, werd de Volvo vrijgegeven en naar een garage in Roosendaal gesleept.

Tot hun verbijstering ontdekten technisch rechercheurs van de politie daar gisterochtend een tweede bom, pal onder de stoel van de bijrijder. In allerijl evacueerde de politie het garagepersoneel en ruim driehonderd werknemers van een nabijgelegen sociale werkplaats. Enkele uren later was ook deze bom door de EOC gedemonteerd.

De politie is ervan overtuigd dat er sprake is van een aanslag. Wie precies het doelwit was, is nog onduidelijk. Zowel het slachtoffer als haar dochter rijden in dezelfde auto. De Volvo's stonden naast elkaar geparkeerd.

Voor zover bekend is er geen verband tussen de zaak in Rotterdam en die in Steenbergen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 29 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.