De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 27 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Laurus stopt met ombouw
supermarkten tot Konmar

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

DEN BOSCH - Laurus zet de ombouwoperatie van supermarkten naar Konmar Nieuwe stijl per direct stil. Het geplaagde supermarktconcern gaf afgelopen weekend een winstwaarschuwing. De nieuwe Konmar-winkels zijn voor de onderneming een zodanige strop, dat het concern diep in de rode cijfers duikt. Vanaf het begin vallen de omzetten zwaar tegen. Laurus laat in een reactie weten eerst orde op zaken te willen stellen alvorens verder te gaan met de grootscheepse reorganisatie.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 34kb)
Konmar. (Foto: Dijkstra bv)
Tot nu toe zijn 121 van de geplande achthonderd winkels van Laurus (Edah, Super de Boer, Lekker & Laag en Groenwoudt) omgetoverd tot Konmar. De supermarkten van Groenwoudt en Nieuwe Weme zijn inmiddels al helemaal uit het Nederlandse straatbeeld verdwenen.

De raad van commissarissen gaat zich intensief met de bedrijfsvoering bemoeien. Een gedelegeerd commissaris moet erop toe zien dat de problemen worden opgelost. Voorlopig neemt commissaris M. Ververs deze taak op zich.

"De ombouwoperatie is niet mislukt", benadrukt een woordvoerder van Laurus. Net als bestuursvoorzitter Ole van der Straaten vorige maand al zei, laat de onderneming ook nu weer weten veel te hard van stapel te zijn gelopen. "Er kwam veel meer bij kijken dan we hadden verwacht, maar we pakken de draad straks weer op", zo vervolgt hij.

Wanneer Laurus verder gaat, is vooralsnog onbekend. "Daarover valt niets te zeggen. We moeten eerst de logistiek, automatisering en financiële administratie van de werkmaatschappijen op orde hebben." Uit een onderzoek van onderzoeksbureau Bain & Company in opdracht van de commissarisen en directie blijkt volgens de woordvoerder dat de strategie van Laurus deugt. "Het is de juiste manier om Laurus te laten uitgroeien tot een sterke en concurrerende speler." De uitvoering van de strategie schiet volgens de onderzoekers echter zwaar tekort.

Laurus ging voor het eerste halfjaar uit van een winst van EUR75 miljoen (ƒ165 miljoen). Van die verwachting blijft niets over. Vergeleken met de eerste zes maanden van vorig jaar zal Laurus verlies draaien. Volgende week, bij de presentatie van de halfjaarcijfers maakt het concern de hoogte van het bedrag bekend.

Van meet af aan liep de hele ombouwoperatie moeizaam. Al snel bleek dat er minder klanten op het nieuwe paradepaardje van Laurus afkwamen dan verwacht. Binnen het concern rommelde het ook. Kort na het begin van transformatie in juni zat topman Peter Stuyts, tweede man van het ambitieuze project, 'ziek' thuis. De officiële verklaring is nog altijd dat deze tweede man om persoonlijke redenen per 1 september bij de organisatie vertrekt. Bronnen binnen de onderneming weten echter te melden dat Stuyts wegens wanbeleid de deur is gewezen.

Het concern, onder leiding van Van der Straaten bleef optimistisch. "We hebben te veel hooi op de vork genomen", zei Van der Straaten in juli. En optimisch: "wanneer de winkels een jaar draaien als Konmar, bedraagt de omzetstijging 20%." De 25 geplande Konmarwinkels in België ontsnappen aan de malaise. Volgens plan zullen zij heel langzaam worden omgebouwd. "De proefwinkel in België is een groot succes", verzekert de woordvoerder.

Ook in Spanje vallen de omzetten tegen. De circa 700 supermarkten die daar onder de naam El Arbol opereren draaien nog altijd onder de maat. Begin dit jaar gaf laurus vanwege de malaise in Spanje ook al een winstwaarschuwing. De topman zei toen nog dat verkoop van de El Arbol winkels niet aan de orde was. Ingewijden weten nu echter te melden dat Van der Straaten wel degelijk van de Spaanse activiteiten af wil. "Over de plannen met Spanje kan ik niets zeggen", reageert een woordvoerder.

Volgens dezelfde bronnen zou er inmiddels ook een koper voor de Basismarkt en Spar zijn gevonden. Ook hierover kan de Laurus-zegsman echter geen mededelingen doen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 27 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.