De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 25 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Arnhemmer verbetert nationaal record; Wereldtijd Boulami
Liefers verbaast opnieuw
   
 

BRUSSEL - Voor Gert-Jan Liefers kan het atletiekseizoen niet lang genoeg duren. De 22-jarige Arnhemmer verbaasde zichzelf twee weken geleden al met een finaleplaats op de 1500 meter (negende) tijdens de WK in Edmonton, gisteravond bij de Memorial Van Damme in Brussel overtrof hij zichzelf andermaal. Met zijn tijd van 3.32,89 dook hij als eerste Nederlander onder de grens van 3,33 minuten. Het oude nationale record stond alweer vijf jaar op naam van Marko Koers (3.33,05).

Aan het begin van de huidige atletiekjaargang durfde de pupil van trainer Hoedt nog niet eens van deelname aan de WK te dromen. Vanwege blessures en tegenslagen op het persoonlijke vlak was Liefers, voorheen gezien als het grootste atletiektalent van vaderlandse bodem, zo'n twee jaar uit de roulatie geweest. Ondanks een gebrekkige voorbereiding op de zomer wist hij zich middels wedstrijden in vorm te lopen. Zijn WK- optreden betekende vooral een persoonlijke overwinning; in de Belgische hoofdstad onderstreepte hij met de zevende plaats andermaal zijn grote talent. "Deze jongen gaat nog prijzen pakken en onder de 3,30 duiken", meende zijn manager Jos Hermens.

Onder de 3,30 lopen is voor El Guerrouj al langer gesneden koek. De wijze waarop de wereldrecordhouder in Brussel de wedstrijd naar zijn hand zette, was indrukwekkend. Zijn winnende 3.26,12 betekende de tweede tijd ooit. Alleen de Marokkaan zelf was ooit eenmaal sneller (3.26,00). De show tijdens de 25 ste Memorial Van Damme werd evenwel gestolen door zijn landgenoot Brahim Boulami. De 29-jarige atleet bleef op de 3000 meter steeplechase, van oudsher een speeltuin voor Kenianen, alles en iedereen de baas. Zijn 7.55,28 minuten betekende bovendien een wereldrecord. De oude mondiale toptijd stond exact vier jaar op naam van de Keniaan Bernard Barmasai (7.55,72). Ook het optreden van Yuri Borzakowsky op de 800 meter was opmerkelijk. De jonge Rus maakte een einde aan de ongeslagen status van wereldkampioen André Bucher: 1.42,47 contra 1.42,75. Met zijn winnende tijd rukt Borzakowsky, die eerder de WK aan zich voorbij liet gaan omdat het niet in zijn schema paste, op naar de vijfde plaats op de ranglijst aller tijden. In deze race eindigde Bram Som als zevende (1.44,63).

Diezelfde klassering behaalde Troy Douglas op de 100 meter. Tim Montgomery won de race in 9,96; Douglas bleef met 10,20 slechts 1/100 ste boven zijn een week oude Nederlandse record. Polsstokhoogspringer Christian Tamminga bleef eveneens net verstoken van een nieuw record. De nummer zes van de WK wipte in zijn eerste poging over 5,70, maar faalde driemaal op 5,80 meter, vier centimeter boven zijn eigen nationale record. Tamminga, die een uitnodiging heeft geaccepteerd om deel te nemen aan de Goodwill Games in Brisbane, werd daarmee vijfde.

De Memorial Van Damme was de voorlaatste GP in de Golden League-cyclus. Atleten die hun onderdeel vijf van de zeven keer weten te winnen, mogen een greep doen in de jackpot van vijftig kilogram goud, omgerekend goed voor zo'n twee miljoen gulden. Violeta Szekely (1500 meter) verzekerde zich een week geleden in Zürich al van de lucratieve bonus. Gisteren behield ze haar ongeslagen status: 3.59,75. Szekely moet de jackpot in ieder geval delen met Marion Jones. De drievoudig olympisch kampioene van Sydney verloor dit seizoen de belangrijkste 100 meter van het jaar (de WK-finale), maar bij alle overige races bleek ze ongenaakbaar. Ook gisteren leidde Jones van start tot finish: 10,86.

Olga Yegorova is een van de atleten die eveneens nog kans maakt op de jackpot. De Russische wereldkampioene - vorige maand op EPO betrapt, maar door de IAAF vrijgesproken - boekte op de 3000 meter haar vierde zege in de Golden League (8.30,09). Overigens heeft de Russische bond gedreigd wegens laster een rechtszaak aan te spannen tegen Gabriela Szabo en haar manager Jos Hermens. De Russen menen dat de twee ongeoorloofde uitlatingen hebben gedaan in de dopingzaak rond Yegorova. Hermens neemt de berichten vooralsnog met een flinke korrel zout: "Ik heb officieel nog niets gehoord. Ik maak me geen zorgen. Voorlopig heb ik toch niets in Rusland te zoeken."

Volgende week wordt de Golden League afgesloten in Berlijn. Mogelijk is dan ook hordenloper Robin Korving weer van de partij. De atleet uit Heerhugowaard, die vorig jaar tijdens de Olympische Spelen zwaar geblesseerd raakte aan zijn knie, loopt zondag een wedstrijd in Leverkusen. Mocht zijn optreden daar tot tevredenheid stemmen, dan overweegt hij op donderdag aan de start te verschijnen bij een voorwedstrijd in Berlijn, waar hij zich voor de Grand Prix kan kwalificeren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 25 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.