De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 25 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Friezen trakteren NAC op fiks pak slaag: 5-0
Heerenveen ouderwets

Van onze sportcorrespondent

   
 

LEEUWARDEN - Lange tijd zocht Heerenveen in de voorbereiding op dit seizoen naar het juiste systeem en het blijkt dat het 'ouderwetse' 4-4-3 de ploeg nog steeds op het lijf geschreven is. NAC werd gisteravond door de zeer gedreven Friezen overrompeld (5-0). Foppe de Haan wil dat zijn team meerdere systemen kan spelen, maar hij zit het meest gerust op de bank als er volgens de vertrouwde patronen wordt gevoetbald.

Heerenveen ging in zijn eerste thuisduel van dit seizoen daverend van start. NAC werd op eigen helft vastgezet en de ploeg kon moeilijk uit de defensieve stellingen komen, hoewel men in de beginfase geen kansen weggaf. De 1-0 voorsprong dwong Heerenveen dan ook via een afstandsschot van Anthony Lurling af. Hij schudde zijn bewaker Kofi Mensah van zich af en met een hele korte trapbeweging verraste Lurling vanaf 25 meter topkeeper Gábor Babos.

Voor trainer Henk ten Cate was die actie aanleiding om Mensah, die geen vat op Lurling had, te vervangen door Glen Salmon. Deze Zuid-Afrikaan ging in de spits spelen, Ernest Stewart verhuisde naar de rechterflank en Csaba Féhér (op het laatste moment hersteld van een blessure) werd een positie naar achteren op de plaats van Mensah geposteerd.

Salmon stond koud in het veld of hij onderschepte een te korte terugspeelbal van Jeffrey Talan. Hij raakte de bal echter half. Heerenveen pakte daarna de draad weer op en zette onder aanvoering van de stuwende Arek Radomski de Bredase ploeg weer onder druk.

Babos had eerst nog wel verweer op een lepe vrije trap van Mika Nurmela, maar in de 37e minuut zwichtte hij voor de tweede maal. Radomski won op de 16-meterlijn een kopduel van Youssouf Hersi en de bal viel voor de linkervoet van Daniël Jensen, die zijn schot gestopt zag door Babos. De rebound was vervolgens voor Marcus Allbäck: 2-0.

De Zweed was gisteravond nauwelijks af te stoppen en zijn directe tegenstander Rob Penders beleefde een heet avondje. Vele malen moest de lange verdediger met zijn handen aan de noodrem trekken door het shirt van Allbäck vast te houden. Dat het tot aan de rust bij 2-0 bleef, dankte NAC aan Babos, want de Hongaarse doelman redde tweemaal achtereen fantastisch op pegels van eerst Talan en daarna Allbäck.

Hoe fraai het spelletje van Heerenveen kan zijn, liet de ploeg na ruim een uur spelen zien. Nurmela zette voor, Allbäck maakte het overstapje en Talan rondde bekwaam af: 3-0. Daarmee was de koek nog niet op, want niet alleen Allbäck is een klassespits, zijn vervanger Romano Denneboom is dat ook. Een minuut na de wissel scoorde hij de vierde treffer. Het was Lurling die de voetbalshow van Heerenveen compleet maakte, nadat hij met een fraaie solo de 5-0 op het scorebord zette.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 25 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.