De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 25 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  ZOMER OP WEG NAAR TOP-TIEN

door Roy Klopper en Menzo Willems

   
 

DEN HAAG - De zomer van 2001, die nog altijd op volle toeren draait, wordt door recreërend en ondernemend Nederland met een zeer zonnige blik bekeken. Horeca, brouwerijen, paviljoenhouders maar ook het KNMI en veel zonaanbidders spreken van een 'prima seizoen'. In de ranglijst van beste zomers aller tijden heeft deze jaargang inmiddels een stek in de top-twintig bereikt.

Als het mooie weer nog even aanhoudt, ligt zelfs een plek in de top-tien in het verschiet. En die kans is groot want de weerdeskundigen voorspellen tot en met woensdag warm tot zeer warme dagen met zonnige perioden en een kleine kans op een bui.

Juni was volgens het KNMI een normale zomermaand, maar juli was 1,7 graden warmer dan gemiddeld en ook augustus komt boven het gemiddelde uit. De eerste helft van deze maand leverde in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 18,3 graden op. Dat is ruim een graad hoger dan de norm over 1961-1990.

De klimaatspecialisten telden deze zomer tot half augustus 35 'mooi-weerdagen'. Dat zijn dagen met een gemiddelde temperatuur boven normaal met veel zon en vrijwel geen regen. Ter vergelijking: in 1997 had ons land van mei tot en met september 38 van zulke dagen, waarvan er 17 in augustus vielen.

Koploper 1947

De zomer van 1997 staat tot nu toe zevende in de zomertop-tien dus de jaargang 2001 heeft nog maar een paar zonnige dagen nodig om ook in de hoogste regionen te eindigen.

De zomer van vorig jaar steekt met slechts 25 mooie dagen nu al schril af tegen die van dit jaar. De ongenaakbare koploper is nog steeds 1947 met 77 mooiweerdagen.

Deze jaargang zal echter ook bekend komen te staan als die van de zware buien. Op zeker tien dagen is ergens in Nederland op ten minste één meetstation van het KNMI vijftig millimeter of meer gevallen. Dat is veel meer dan het gemiddelde van vijf 'plensdagen' over de laatste vijftig jaar. Sinds 1951 hoosde het alleen in 1969 (11 dagen) vaker.

De horeca is zeer te spreken over het tot nu toe zonnige seizoen. "Het is een goede zomer", zegt Ernst Dam, uitbater van café Berger in Den Haag. "We hebben de laatste tijd maar één slechte week gehad. Deze periode is top."

Jubelgeluiden

Ook uit het Bourgondische Maastricht komen jubelgeluiden. "Het is een schitterende zomer", juicht bedrijfsleider Michel Willems van het eeuwenoude café de Vogelstruis op het met terrassen bezaaide Vrijthof. "Het is overdag met 32 tot 33 graden zelfs te warm om buiten te zitten maar 's avonds is het heerlijk en zit het terras tot twee uur vol."

De strandpaviljoens langs de Noordzeekust beleven evenneens een prima seizoen. "Aanvankelijk hadden we nog wel de kriebels, omdat het in het voorjaar aanvankelijk niet zo wilde vlotten met het weer. Maar sinds mei hebben we bijna elke week wel een paar mooie dagen gehad", aldus een exploitant in Scheveningen.

Ondanks de goede omzetten klagen strandtentpachters nog altijd steen en been over de in hun ogen gebrekkige weerberichten van het KNMI, dat te vaak zou verzuimen om te melden dat het aan zee wel zonnig is als in het binnenland bewolking overheerst. Opnieuw klinkt de roep om aparte strandberichten.

Drank en ijs

De goede zomer heeft zijn uitwerking op de consumptie van drankjes evenmin gemist. Zowel de brouwerijen als producenten van frisdranken zijn tevreden. Heineken komt pas over drie weken met officiële cijfers, maar laat op voorhand weten 'dat het er goed uitziet'. "Zo op het eerste oog hebben we beter gedraaid dan vorig jaar zomer."

Ook ijsjes vonden op de warme dagen gretig aftrek. Volgens een woordvoerder van Unilever waren vooral de laatste week van juli en de eerste van augustus toppers. Vooral aan het koele goedje op een stokje werd driftig gelikt.

De meeste grote attractieparken kampen met een fikse daling van het aantal bezoekers. Met name het voorseizoen was zeer wisselend. Alleen de Efteling, Duinrell en het Dolfinarium zagen het aantal belangstellenden met circa 15 procent stijgen, de meeste andere leden een vergelijkbaar verlies.

Mkz-crisis

De overkoepelende pretpark-organisatie Club van Elf wijt dit deels aan de mkz-crisis. "In de getroffen gebieden zitten er minder mensen op campings en in bungalowparken, wat weer leidt tot minder bezoek", aldus woordvoerder Bertus.

Het weer was niet ideaal voor de parken. "Een wisselvallig voorseizoen werd gevolgd door een zomerstart met herfstachtige trekjes. Het regenachtige weer en soms ook de onnavolgbare weersvoorspellingen op cruciale momenten, zorgden voor een matige start van het zomerseizoen. En in augustus sloeg het weer om naar temperaturen die onze potentiële gasten naar strand en terras lokt", aldus Bertus.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 25 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.