De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 14 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Beleggers negeren Vopak
na nieuwe teleurstelling

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
Vopak verwacht in de tweede helft van dit jaar een stevige winstdaling. (Foto: ANP)
AMSTERDAM - Vopak heeft beleggers opnieuw teleurgesteld. Het chemische distributie- en tankopslagconcern moest gisteren bij de halfjaarcijfers melden dat de beloofde winstgroei dit jaar niet wordt gehaald.

De Rotterdammers voeren de economische groeivertraging als reden aan voor de tegenvaller.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Ton Spoor
...betere koers... (Foto: Dijkstra b.v.)
De winstwaarschuwing is de zoveelste klap in het gezicht van topman Ton Spoor. De bestuursvoorzitter had zijn aandeelhouders op de jaarvergadering in april nog een 20% hogere winst (voor afschrijving goodwill en buitengewoon resultaat) in het vooruitzicht gesteld. Dat was nota bene een zuinig groeidoel, vond de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) destijds. Door de cijfers van het vorig jaar geacquireerde Britse Ellis & Everard mee te tellen, zou die prognose namelijk al worden gehaald.

Desalniettemin moet Vopak de voorspelling laten varen. Nu wordt uitgegaan van een gelijkblijvend jaarresultaat 'bij een niet verder verslechterende economie', oftewel een winst van zo'n EUR160 miljoen. Spoor: "Het is een stuk zwaarder geworden sinds april. De ontwikkeling van de economie en van de verkopen zijn zodanig geweest dat we voorzichtig zijn bij de ramingen voor de tweede helft van dit jaar. We zijn niet immuun voor de economische groeivertraging. Bovendien weten we niet wanneer het beter wordt."

Op de Amsterdamse beurs werd nauwelijks op de tegenvaller gereageerd het fonds lijkt vooral te worden genegeerd. Na kleine tussentijdse koersschommelingen sloot het aandeel bij een dunne omzet onveranderd op EUR22. De schijnbare onverschilligheid laat zich mogelijk verklaren door de lage koers/winst-verhouding van het Midkapfonds. Die bedroeg namelijk voor de laatste cijfers al amper zeven.

"We moeten naar een betere koers", vond Spoor gisteren dan ook, maar grote vraag is hoe dat zal gebeuren. Volgens de topman moet hij de buitenwereld laten zien dat er "een groot potentieel" in Vopak zit. "Economische tegenwind heeft iedereen. Als we het winstpeil van vorig jaar evenaren, schaam ik me daar nu dus niet voor. Ondertussen hebben we een organisatie die tegen een stootje kan als het nóg wat minder zou gaan en die het hardst kan groeien als zich herstel aandient."

Spoor wees in dat verband vooral op de voordelen uit de Vopak-fusie zelf en de integratie van Ellis & Everard. "Wij worden momenteel in onze groeisnelheid beperkt. We hebben een stevige prijs voor Ellis & Everard betaald maar we zijn die machine aan het ombouwen zodat we straks een fors stuk autonome groei gaan behalen. Dat is wat de aandeelhouder wil zien."

Vooralsnog moet die aandeelhouder evenwel rekening houden met mindere resultaten. Vopak zag in de afgelopen maanden vooral de chemische distributie-activiteiten (goed voor 86% van de concernomzet) verwelken. In de Verenigde Staten, kernmarkt nummer één, bedroeg de autonome omzetgroei in deze tak over het hele eerste halfjaar gemeten nog maar 2%. Het bedrijfsresultaat in Noord-Amerika kelderde met 13%, gemeten ten opzichte van het vergelijkbare (pro forma) resultaat van vorig jaar.

Bij de Europese chemische distributietak tekende zich een soortgelijk beeld af. De divisie Olie & Gas Logistiek (tankopslag, tankvaart) was wat dat betreft opnieuw Vopak's 'redder in nood'. Met 5% van de concernomzet werd 32% van het bedrijfsresultaat behaald, hetgeen nog maar eens duidelijk maakt waarom Spoor de tankopslag dit voorjaar niet aan een Britse bieder wilde verkopen.

In de eerste jaarhelft werd het 20%-winstdoel overigens nog wel gehaald (de tweede jaarhelft wordt naar verwachting dus echt een stúk minder). De nettowinst (voor afschrijving goodwill en buitengewoon resultaat) kwam 20,8% hoger uit op EUR94,5 miljoen. De omzet klom met name dankzij Ellis & Everard met 42% tot EUR3 miljard. Per aandeel bleef er onder de streep EUR1,68 (+13%) over.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 14 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.