De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 14 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Tele2 biedt binnenkort
ook mobiel bellen aan

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 20kb)
Tele2 huurt een deel van het netwerk van Telfort.
AMSTERDAM - Mobiele bellers kunnen op korte termijn naast KPN, Libertel, Dutchtone, Ben en Telfort ook terecht bij Tele2.

Het Zweedse telecombedrijf gaat namelijk in Nederland mobiele telecomdiensten aanbieden. Tele2 huurt daarbij een deel van het netwerk van Telfort.

Dat melden insiders die betrokken zijn bij de overeenkomst tussen Tele2 en Telfort over het verhuren van netwerkcapaciteit aan de Zweden. Een woordvoerster van Tele2 wil het bericht 'ontkennen noch bevestigen'. Ze verwijst naar een persbijeenkomst op woensdag 29 augustus waar de Netcom-dochter "een belangrijke aankondiging" gaat doen. Tele2 biedt sinds 1997 vaste telecomverbindingen aan in ons land.

Tele2 verzorgt reeds mobiele telefoondiensten in Scandinavië, de Baltische staten en Luxemburg. Met de komst van Tele2 zal de concurrentie op de mobiele telecommarkt in ons land naar verwachting verder toenemen. De Nederlandse markt lijkt echter vrijwel verzadigd te zijn met een penetratiegraad van rond de 75%.

Volgens analist Philip Scholte (Van der Hoop Effektenbank) wordt het voor Tele2 dan ook "verdomd lastig" om een goed belegde boterham te verdienen met mobiel bellen op de kleine en verzadigde markt in Nederland. "Tele2 zal veel geld kwijt zijn aan reclame, het huren van netwerkcapaciteit en het verder opbouwen van zijn klantenbestand. Maar de Nederlandse markt is al vrij vol met vijf aanbieders. Bovendien is de penetratiegraad hier heel hoog."

Hij vindt dat Tele2 zich dan ook beter op de mobiele belmarkt in Duitsland of Frankrijk zou kunnen richten. "Op die grotere markten zijn er minder aanbieders, en is de penetratiegraad ook nog eens lager. Het lijkt me dan ook veel aantrekkelijker om daar met mobiel bellen te beginnen."

Scholte denkt niet dat Tele2 een bedreiging gaat vormen voor andere mobiele telecomaanbieders in ons land. "Elke klant die het bedrijf aan zich bindt, is er natuurlijk weer één. Maar Tele2 moet het met name hebben van het lagere prijssegment. Aan scholieren en studenten valt echter geen droog brood te verdienen. Je ziet dat de grote aanbieders zich de laatste tijd juist van dit deel van de markt afwenden. Zij zijn zich meer gaan richten op de zakelijke klant die veel belt, kwaliteit belangrijk vindt en niet kijkt op een paar centen."

Tele2 claimt in Nederland een miljoen klanten te hebben die via het vaste net bellen. Dat zou overeenkomen met een marktaandeel van ongeveer 15%. Tele2 huurt hierbij netwerkcapaciteit van KPN. Deze activiteit is tot nog toe echter verliesgevend voor het bedrijf, dat in totaal in 21 landen ruim 11 miljoen klanten heeft bij een jaaromzet van EUR1,3 miljard.

In Nederland beschikt Tele2 niet over een umts-licentie. Volgens Scholte hoeft dat echter geen probleem te zijn. "Ook die capaciteit kan Tele2 gaan huren. Maar voorlopig kunnen ze nog lange tijd toe met gsm-telefonie."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 14 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.