De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 14 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Damrak is richting kwijt
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs zocht gisteren richting, maar vond die niet echt. De AEX-index opende licht positief, dook vervolgens in het rood, maar wist toch met een winstje van 0,4% te sluiten op 532,41. De middelgrote fondsen in de Midkap sloten daarentegen gemiddeld 0,4% lager.

De chip-industrie kreeg gisteren een steun in de rug van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Deze verhoogde het advies voor enige chipproducenten, waaronder Intel. Op het Damrak profiteerden Philips en ASML. Een aandeel Philips steeg 1,9% naar EUR29,87 en ASML werd 1,4% duurder op EUR21,80.

In dezelfde sector was ASM International de winnaar in de Midkap. Het fonds steeg 4,3% naar EUR24,10. Besi bleef echter achter, de Nederlandse toeleverancier voor de chip-industrie verloor 4,7% op EUR7,15. De daling was meer in lijn met de algemene stemming op de Midkap, waar de fondsen gemiddeld met 0,4% daalden. De AMX-index sloot op 496,92.

Een van de uitschieters bij de hoofdfondsen was DSM, dat 2,8% won. Het chemieconcern steeg naar EUR39,49. Automatiseerder Getronics dat aanstaande donderdag de resultaten over het eerste halfjaar van 2001 naar buiten brengt, dikte 3,4% aan op EUR3,39. Beide bedrijven moesten echter KPNQwest voor zich dulden. De kabelaar trok 5,2% aan op EUR9,78 en was daarmee de sterkste stijger onder de hoofdfondsen.

Opmerkelijk was verder de winst van 92 eurocent voor Koninklijke Olie. De koers steeg met 1,5% tot EUR61,72. Mede dankzij deze koersstijging wist de AEX de voeten droog te houden. Koninklijke weegt zwaar mee in die index. "Vorige week heeft het aandeel een paar behoorlijke tikken gehad, waardoor beleggers nu relatief goedkoop konden instappen. Dat is vandaag gebeurd", verklaarde een handelaar.

De financiële waarden sloten over het algemeen in de min. Alleen ING wist aan deze teneur te ontsnappen en steeg 1,4% naar EUR36,69.

De ogen waren vooral gericht op ABN Amro. Aanstaande donderdag wordt het namelijk spannend voor aandeelhouders. De bank maakt dan de resultaten over het tweede kwartaal van dit jaar bekend. Vast staat dat topman Rijkman Groenink vooral de brenger van slecht nieuws zal zijn, de vraag is alleen hoe slecht. Analisten houden rekening met een winstval van 26%.

Freek Tewes, analist van Insinger de Beaufort zit met zijn voorspelling een procentje lager, op een winstval van 25%. De analist is echter verre van optimistisch over de pogingen van de bank de kosten te drukken. "Ik verwacht verdere verslechtering van de kostenstructuur." En over de huidige plannen voor personeelsreductie meent Tewes: "Ze kunnen er niet genoeg mensen uit krijgen. Dat maakt de vertrekpremie voor vrijwillig vertrek wel duidelijk."

ABN Amro gaat volgens Tewes relatief zwaar gebukt onder de tegenvallende handelsvolumes op de beurs. Provisie-inkomsten dalen daardoor. "Dat pakt extra negatief uit voor de bank. Ze werken gewoon niet efficiënt en dat wil ook maar niet vlotten. Vandaar de slechte prestatie ten opzichte van de concurrenten. Dat ligt niet aan de markt, maar is een probleem van de bank. Ze moeten intern de orde herstellen."

De koers van ABN Amro daalde gisteren 0,3% naar EUR18,82. Tewes: "Dat is misschien goedkoop, maar wat krijg je ervoor terug? Anderhalf geleden stond het aandeel ook rond EUR20 en dat bij betere resultaten." De analist verwacht overigens wel herstel, maar niet voor 2002. Tot die tijd is een belegging in ABN Amro "dood geld". Tewes: "De koers kan zelfs tot die tijd nog dalen." Sinds 26 februari dit jaar prijkt ABN Amro bij Tewes op de verkooplijst.

Aanzienlijk positiever is Insinger de Beaufort over Aegon. Het advies is verhoogd van houden naar kopen. Het aandeel Aegon, gisteren ex-dividend, behoorde echter niet tot de winnaars. De verzekeraar verliet de beursvloer op EUR34,20, een fractie lager. Fortis sloot 0,9% lager op EUR28,72. Alleen Hagemeyer (2,3% lager op EUR20,17) en Numico (1,3% lager op EUR41,50) lagen bij de hoofdfondsen slechter in de markt.

In de Midkap moest vooral Nedlloyd het ontgelden. Nedlloyd, dat donderdag de resultaten over het eerste halfjaar presenteert, verloor 5,7% en strandde op EUR19,05. Zakenbank Merrill Lynch kwam met een downgrading van de Britse partner P&O (3% lager op de London Stock Exchange). De Amerikaanse bank meldde een verslechterd vooruitzicht voor containervervoer. Dit zet de resultaten van de joint venture P&O Nedlloyd onder druk. Nedlloyd heeft, net als P&O, een 50%-belang in deze Brits-Nederlandse rederij.

Grote verliezer bij de kleinere fondsen was Pharming. Het biotechnologiebedrijf vroeg vorige week vrijdag surseance van betaling aan. Een koersval was het gevolg. Gisteren kelderde de koers met nog eens 78% naar EUR0,51.

NedGraphics blijft voorlopig buiten het strafbankje van Euronext. Het bedrijf heeft weliswaar een negatief vermogen, maar de overname door Blue Fox biedt uitzicht op betere tijden. Euronext ziet daarom "vooralsnog af van het nemen van een noteringsmaatregel". NedGraphics sloot 5,9% lager op EUR4,80. Ook koper Blue Fox moest omlaag en wel met 6,2% (op EUR10,55).

Manno van den Berg



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 14 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.