De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 14 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Waterdeskundigen
op één koers

door Jan-Kees Emmer

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 13kb)
Prins Willem-Alexander
...meer overleg...
STOCKHOLM - Prins Willem-Alexander gaat een leidende rol spelen in een coalitie van tien internationale organisaties op het gebied van water, voedsel en milieu.

De prins kondigde gisteren tijdens de opening van het watersymposium in de Zweedse hoofdstad Stockholm de zogeheten Dialoog voor Water, Voedsel en Milieu aan. Hierin zijn tien internationale organisaties bijeengebracht met tegengestelde belangen op dit terrein.

Het gaat onder andere om de Wereld Voedselorganisatie (FAO), het Wereldnatuurfonds en de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). De bedoeling van het initiatief is om de hokjesgeest die er onder waterdeskundigen met verschillende achtergrond heerst, te doorbreken.

"Na het Tweede Wereld Water in Den Haag was ik enigszins teleurgesteld. We hadden weliswaar veel bereikt, maar één ding was niet gelukt: de waterdeskundigen met verschillende achtergronden met elkaar te laten spreken. Irrigatiespecialisten praten nog steeds meer met elkaar dan met drinkwaterdeskundigen", sprak de prins gisteren voor enkele honderden waterspecialisten uit 121 landen op het Stockholm Water Symposium.

Problemen

Overeenstemming over het strategisch en doordacht gebruik van water is belangrijk. Nu al kampen 450 miljoen mensen uit 29 landen met problemen als gevolg van watertekorten. Deskundigen hebben becijferd dat in 2025 een derde van de wereldbevolking in gebieden leeft waar water een schaars goed is.

Maar de meningen over de aanpak van dit probleem liggen nog steeds ver uit elkaar. Landbouwdeskundigen zeggen bijvoorbeeld dat er de komende 25 jaar tot twintig procent meer water voor irrigatie nodig is om de voedselvoorziening voor de wereldbevolking op peil te houden. Daarentegen roepen de milieuspecialisten dat dit watergebruik juist met minimaal tien procent moet worden teruggedrongen om de rivieren, meren en moerassen te beschermen en de drinkwatervoorziening voor de uitdijende steden te kunnen verzorgen.

Emotioneel

"En beide kanten hebben een punt", aldus de Prins van Oranje. "Jammer genoeg baseren de partijen zich nogal eens op emotionele argumenten. Het zou beter zijn als men eens met elkaar in gesprek raakte."

Daar gaat de prins nu aan werken. Met assistentie van onder andere professor dr. Frank Rijsberman, directeur van het in Colombo gevestigde International Watermanagement Instituut (IWMI), zal hij de komende vijf jaar proberen om de verschillende kanten van het waterbeheer bij elkaar te brengen. Tussentijds wordt er in december gerapporteerd tijdens een waterconferentie in Bonn, de VN World Summit volgend jaar september in Johannesburg en, vooralsnog het belangrijkst, tijdens het Derde Wereld Water in Kyoto in 2003.

Tijdens een gesprek na afloop van zijn toespraak geeft de prins toe dat de doelen die de Dialoog voor Water, Voedsel en Milieu stelt, behoorlijk ambitieus zijn. "Maar dat moet wel. Ik weet ook wel dat niet alles wat we ons wensen, verwezenlijkt kan worden. We leggen de lat echter zo hoog mogelijk, dan heb je kans dat we zover mogelijk komen."

De uitdaging voor de komende decennia is om meer voedsel met minder water te verbouwen. "En dat is niet makkelijk, maar het kan wel", zegt de prins optimistisch. "Zo was ik vorig jaar in Namibië waar ze op veelbelovende manier met netten dauw weten te oogsten in de woestijn. In Lesotho wordt gezocht naar droogte-resistente planten en rijstsoorten die met minder water groeien."

Naast de dialoog die door de prins geleid gaat worden, steunt Nederland ook een dialoog over Klimaat en Water, ook een van de onderwerpen die tijdens het Derde Wereld Water aan de orde zal komen. Het is nog niet duidelijk wie daar de voortrekker zal worden. Wel is inmiddels besloten dat het prestigieuze secretariaat van deze dialoog in Nederland komt. "En hoewel ik me er niet intensief met ga bezighouden, is het bijna onvermijdelijk dat ik zo af en toe wel bij de klimaatdialoog betrokken word. Want je houdt toch raakvlakken."

Door het actief aanpakken van de dialoog over water en voedsel en over het klimaat krijgt Nederland veel invloed op de agenda van het Derde Wereld Water in Kyoto. Ook in Stockholm spreekt men nog steeds met veel lof over de wijze waarop het Tweede Wereld Water in Den Haag was georganiseerd. Want hoewel de prins misschien nog wel meer resultaat had willen zien, de internationale waterwereld spreekt over een uiterst goed georganiseerd en geslaagd evenement waaraan bijna zesduizend waterexperts deelnamen.

"En eigenlijk mag ik niet zeuren. Ik had dat in mijn toespraak ook wat gechargeerd", zwakt de prins zijn toespraak af. "Het was al uniek dat in Den Haag alle deskundigen bij elkaar kwamen. Ze nu met elkaar in gesprek brengen is de volgende stap."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 14 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.